Новини

Цветан Цветанов: Борисов умело раздели протеста на две

  04.10.2020 10:09  
Цветан Цветанов: Борисов умело раздели протеста на две

През дните на протестите Борисов и кръгът около него много умело успяха да разделят протеста и българското общество на две – едни, които подкрепят протеста и други, които не го подкрепят, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов. "Зарядът на хората, които протестираха в самото начало, са хора, които ще бъдат активни гласоподаватели. Ако имаме висока избирателна активност, всичко, което говорихме за опорочаване на изборния процес, може да бъде неутрализирано", каза Цветанов.

"Нямам абсолютно никакво съмнение в "Републиканци за България", че тя ще бъде представена в българския парламент, въпросът е колко ще бъде групата, с която ще представляваме нашите избиратели и е много важно да се очертае един сериозен, реален хоризонт за страната ни и това ще бъде политическата риторика, която ще изповядваме в предстоящите няколко седмици и месеци", каза лидерът на "Републиканци за България".

Партията се стреми се за резултат над 400-450 хиляди гласа. "За мен по-важното е, че нивото на хората, които влизат, дават по-добрата професионална възможност да даваме експертна решения на дадени политически въпроси", каза Цветанов.

По думите му страната ни вече е в една международна изолация и "това за всички е ясно, самият факт, че държавният секретар Майк Помпео в рамките на някъде около 5-6 месеца направи няколко обиколки в Югоизточна Европа е много ясен знак, че той не посети страната ни, а знаем, че посети Гърция два пъти".

"Това, което се очертава в геополитически план, Гърция ще играе решаваща, ключова роля в този геостратегически път, който трябва да има регионът, в който се намираме, много силно подкрепени от Румънив и самият факт, че помощник държавният секретар на САЩ и отговарящ по енергетиката Франсис Фанън каза много ясно, може да име грешка в превода, но разклонението, което минава през териоторията на страната от "Турски поток", то е само и единствено Турски поток и никъде не фигурира като "Балкански", каза Цветанов.

Според него най-тревожното е, че всичко това, което се е говорило през последните няколко месеца, "близо година - година и половина никой не даде възможност да се види и да има прозрачност при взимането на това решение и реализираното на този проект". В рамките на около две години той трябва да се проектира, да се реализира и да се пусне в експлоатация, но тук никой не дава отговор защо над 10 години ние все още не можем да изградим интерконекторната връзка Гърция - България, подчерта Цветанов.

ПО думите му геополитическият поглед е свързан с политическите решения, които се взимат в страната.

"Политиците в България днес се фокусираха само и единствено върху това дали ще разделим протеста, дали протеста ще стихне, дали ще дадем по 50 лв., докато сме в управление на българските пенсионери. Това не е решение и това не е хоризонт, защото никой не говори за важните неща, които са в Европейския съюз. Това е съдебната система, прозрачността, която трябва да има, зелената сделка, защото България ще бъде пряко засегната, ако ние не се подготвим с дългосрочна стратегия", заяви Цветанов.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19