Skandal typewriter
Икономика

Цените на петрола запазват ръстовете

  06.10.2020 10:04  
Цените на петрола запазват ръстовете


Цените на петрола остават на положителна територия, след като американският президент Доналд Тръмп се върна в Белия дом от болницата, където бе приет за лечение на коронавирус миналия петък, съобщава Ройтерс. Влияние върху цените оказва и нова буря, която се приближава към бреговете на Мексиканския залив.

„Черното злато“ поевтиня силно миналия петък, когато държавният глава бе приет в болница за лечение на коронавирус, но след това поскъпна отново с около 5% в понеделник след новината за неговото предстоящо завръщане в Белия дом и надеждите за нова сделка за икономически стимули.

Американският сорт West Texas Intermediate (WTI) поскъпва с 0,23% до 39,31 долара за барел. От своя страна международният бенчмарк Брент прибавя към цената си 0,31% до 41,42 долара за барел.

Златото обаче поевтинява с 0,18% до 1916,70 долара за тройунция.

Разрастващата се стачка на служители в петролния сектор в Норвегия, която вече затвори шест петролни и газови обекта, както и евакуирането на платформи в Мексиканския залив заради очакваната тропическа буря Делта, също подкрепиха цените.

„Става въпрос за страничните фактори за доставки, които се промениха в последните 24 часа и допринасят повече за ръста“, посочва Лахлам Шоун от National Australia Bank.

Норвежката стачка ще намали капацитета за производство на страната с малко над 330 000 барела петролен еквивалент на ден, което е около 8% от цялото производство, показват данни на Норвежката петролна и газова асоциация.

Междувременно в САЩ нарастват надеждите за договаряне на нова сделка за икономически стимули, след като председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и финансовият министър Стивън Манучин разговаряха в понеделник и планират да продължат разговорите във вторник.

Днес и утре се очакват и данни за американските запаси – във вторник от Американския петролен институт и в сряда от официалните власти.

Петима анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакват средно налице да е ръст от 400 000 барела суров петрол през седмицата до 2 октомври, резервите от бензин да са намалели с 900 000 барела, а тези на дестилат – включително дизел и нафта, да са се свили с 1,4 млн. барела.


Анкета

Смятате ли, че мерките срещу коронавируса у нас са адекватни и достатъчни?


Резултати
Видео
Топ 100 места за посещение в Европа (видео)
 30.10.2020 14:42      
Видео
Гери-Никол с нова песен в колаборация със Slatkaristika
 29.10.2020 19:17