Икономика

Увеличава се броят на издадените клинични пътеки

  07.10.2020 17:51  
Увеличава се броят на издадените клинични пътеки
  google

През миналата година в болничната помощ са осигурени с 2,2 на сто повече клинични пътеки спрямо 2018 г., според отчета на НЗОК.

Депутатите приеха отчетите за дейността на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г.и за 2019 г.

От БСП заявиха, че няма да ги подкрепят, ДПС настоява да бъдат разгледани и отчетите за изпълнението бюджета на касата.

Според данните за миналата година са издадени общо 2 141 300 хил. броя клинични пътеки или с 2,2 на сто повече спрямо 2018 г.

Като положително отчете зам.-председателят на парламента Нигяр Джафер /ДПС/, че около 115 млн.лв. от парите за лекарства са върнати обратно в НЗОК от договорените отстъпки с фармацевтичните компании. Но,попита тя, колко поредни години НС не разглежда отчета на касата за бюджета й, как се харчат близо четири млрд. лв на осигурените лица е изключително голям проблем.

Какви са показателите, които бяха подобрени след получените повече пари, кои са индикаторите, които са се променили, добави депутатът.

По думите на Джафер, през 2018 г. има категорични тенденции на задълбочаващи се дисбаланси в системата на здравеопазване, 33 на сто от средствата отиват в частни болници, 28 на сто от всички пари – в държавните, в общинските – едва 15 процента.Какво става с неразплатените към момента около 160 млн.лв. към чужди болници за лечение на българи – също е въпрос, на който трябва да се даде отговор, според ДПС.

Георги Михайлов от левицата смята, че да се коментира като негативна тенденцията на нарастване на разхода за лекарства, е несериозно, непрофесионално.

Сериозен проблем е балансът между доболнична и болнична помощ, през четирите години той не беше променен, отбеляза депутатът.

Не съм видяла нито едно предложение за промяна на търговския характер на лечебните заведения от опозицията, отговори председателят на здравната комисия Даниела Дариткова/ГЕРБ/.

В същото време, подчерта тя, НЗОК е изпълнила нормативната уредба, в отчетите е видно, че изпълнява задълженията си като контролиращ орган, за да се гарантира качествена медицинска помощ от договорните партньори.

За 2018 г. касата, по думите на Дариткова, се е справила успешно с новото си задължение да управлява фонд за лечение на деца.

В условията на пандемия се е оказал добър вариант да имаме повече лечебни заведения, което се критикува по принцип от опозицията.

През 2019 г. дейностите на функционално направление „Лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни“ са достигнали високо ниво на удовлетвореност сред пациентите по отношение обезпечаването на най-съвременна терапия за хронични заболявания, се посочва в отчета на Касата.

Наблюдава се постоянно увеличаване на разходите за лекарства, което се дължи на разширяването на достъпа на пациентите до иновативни лекарствени терапии с включването на нови международни непатентни наименования в списъка с лекарствени продукти, предназначени за лечение на заболявания, които се заплащат по реда на Закона за здравното осигуряване.

Осигуреността с общопрактикуващи лекари за 2018 г. се запазва на нивото на предходната година като средно за страната тя е един лекар на 1690 здравноосигурени лица, отчита НЗОК.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08