Skandal typewriter
Новини

Глобиха пловдивски "Кауфланд" за стари меса

  07.10.2020 19:41  
Глобиха пловдивски \

Областната дирекция по безопасност на храните глоби "Кауфланд България“ ЕООД с 2000 лева заради месо с изтекъл срок на трайност, което било открито в супермаркета на "Брезовско шосе". Въпреки установеното нарушение, санкцията беше отменена от районния съд, тъй като инспекторите не я наложили по правилния член от Захона за храните (отм.), предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Служители от отдел "Контрол на храните“ при ОДБХ – Пловдив реагирали на сигнал от гражданин и посетили обекта на 5 март. В хладилната камера за съхранение на замразени продукти, която се намирала в склада, се съхранявали:

 - 100 килограма пилешки бутчета от Унгария с изтекъл срок на трайност до 1 февруари.

- 144,50 кг. пилешко филе от Унгария, с изтекъл срок на трайност до 14 януари.

- 4,13 кг. пилешки крила от Румъния, с изтекъл срок на трайност до 06 февруари.

Тези храни се съхранявали съвместно с годни за реализация храни, които не били отделени или маркирани, като негодни за човешка консумация.

В търговската зала за клиенти в обекта, в хладилна витрина за замразена риба, било установено съхранение и реализация на една опаковка филе от атлантическа сьомга от Румъния, с изтекъл срок на трайност до 11 ноември 2019 г. и една опаковка от същата риба, с изтекъл срок на трайност до 28 февруари.   

Извършеното административно нарушение било квалифицирано като такова по чл. 20 от Закона за храните(отм.), според който "Не се разрешава пускането на пазара на храна, която е негодна за консумация от хората“. Според същия закон (отм.) е отразено, че негодна храна за консумация от човека е храна, която е неподходяща за употреба според нейното предназначение вследствие на замърсяване, микробиологични промени, развала, изтекъл срок на трайност или нарушена цялост на опаковката. Тъй като рибата била в търговската зала, инспекторите отчели нарушението. 

Санкцията обаче била наложена по чл. 48 от Закона за храните(отм.):

"Който наруши разпоредбите на този закон или наредбите по прилагането му, извън случаите по чл. 38 - 47, се наказва. За юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 2000 лв.“.

Според магистратите санкцията е трябвало да бъде наложена по член 44, според който юридическо лице или едноличен търговец, което произвежда, търгува или внася в страната храни, които не отговарят на изискванията на този закон или на подзаконовите актове по прилагането му, ако не подлежи на по-тежко наказание, да се налага имуществена санкция в размер от 2000 до 4000 лв.

Тъй като санкцията била наложена по грешен член, това нарушавало правото на защита на санкционираното дружество. Затова и глобата била отменена. Решението подлежи на обжалване пред пловдивския административен съд.

* От 9 юни 2020 година действа нов Закон за храните. Описаните в статията санкции са били наложени преди тази дата.


Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу Covid-19?


Резултати
Видео
Неочаквани инциденти (видео)
 05.11.2020 16:12      
Видео
Словаци показаха първия полет на летящата си кола
 04.11.2020 10:43