Skandal typewriter
Икономика

НСИ отчита спад в оборотите на търговията на дребно

  09.10.2020 15:55  
НСИ отчита спад в оборотите на търговията на дребно

Спад на оборотите в търговията на дребно, както и на продукцията в строителството и промишлеността на годишна база са регистрирани през август, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Въпреки че на месечна база и при трите сектора има ръст, той е значително по-малък в сравнение със спада на годишна база.

Изключение от общата тенденция прави търговията по интернет, която бележи ръст от повече от 48 % спрямо август миналата година, става ясно от данните на националната статистика.

При повечето останали наблюдавани сектори, намалението е сериозно - например в кожарската индустрия то е близо 26 на сто, а при ремонт и инсталиране на машини и оборудване - 25,4 на сто.

Данните се потвърждават и от състоянието на търговията на дребно. От тях е видно, че не годишна база именно оборотите  при продажбите на кожени изделия се свиват сериозно, повече от 20 на сто.

Купували сме и по-малко храна и напитки спрямо година по-рано.

При сектор строителство общият индекс намалява, макар че при гражданското строителство има минимален ръст - с части от процента.

В същото време сградното строителство спада с 8,8 на сто на годишна база.


Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу Covid-19?


Резултати
Видео
Неочаквани инциденти (видео)
 05.11.2020 16:12      
Видео
Словаци показаха първия полет на летящата си кола
 04.11.2020 10:43