Икономика

Двама американци с Нобел за икономика

  12.10.2020 13:19  
Двама американци с Нобел за икономика
  google

Кралската шведска академия на науките връчи Нобеловата награда за икономически науки за 2020 г. на двама икономисти "за усъвършенстване на аукционната теория и изобретяване на нови аукционни формати".

Удостоени са американците Пол Милгром и Робърт Уилсън.

Продажбите на търг са навсякъде и засягат живота на всеки. Откритията на двамата американци са в полза на продавачите, купувачите и данъкоплатците по света, отбелязват от Нобеловия комитет.

Наградата е наричана Награда за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел.

Миналата година Нобеловата награда за икономика получиха индиецът Абхиджит Банерджи, французойката Естер Дюфло и американецът Майкъл Креймър за "експериментален подход към борбата с бедността".

САЩ доминират с наградата за икономика, а американските икономисти са приблизително половината от лауреатите от началото на присъждането на наградата (тя се връчва от 1969 г.). Във всяка една година в периода между 2000 и 2013 г. учените от САЩ спечелиха или споделиха наградата.

Наградата е учредена през 1968 г. от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668 г.). Въпреки че наградата не присъства в завещанието на Алфред Нобел, тя се отъждествява с Нобеловите награди и получателите й се обявяват като Нобелови лауреати на съответната церемония.

От 1969 година 51 награди са раздадени. Средната възраст на лауреатите е 67 години. 25 пъти са връчени само на един Нобелов лауреат. Две жени са получили наградата.

Носителят на Нобеловата награда получава 10 милиона крони (1,1 милиона долара). През миналия месец бе съобщено, че паричната премия за Нобеловите награди ще бъде увеличена тази година от 9 на 10 милиона крони.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, но тази година пандемията от коронавирус промени плановете на организаторите. Това е датата, на която умира основателят на нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896).

С днешното присъждане приключва ежегодната Нобелова седмица. Миналата седмица бяха връчени Нобеловите награди за медицина, физика, химия, литература и мир.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05