Новини

Ангелов: Купуваме 2500 флакона "Ремдесивир", няма да затваряме градовете

  14.10.2020 12:54  
Ангелов: Купуваме 2500 флакона \

Правителството взе решение за отпускането на 2,1 млн. лв за закупуването на 2500 флакона "Ремдесивир". 1 флакон струва 345 евро без ДДС. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след редовното правителствено заседание в сряда.

 
Относно лекарството здравният министър подчерта, че до момента в България са получени над 2800 флакона под формата на дарения, които са разпределени по РЗИ-тата в страната. От тях до момента са използвани 978. 
 
Сега има налични 1779 флакона. Към настоящия момент всички пациенти, които се нуждаят от включване на "Ремдесивир" в лечението, са задоволени. Нямаме нужди, които на национално ниво да не могат да бъдат посрещнати", добави Ангелов.
 
Според него лекарството е показало ефективност при лечението на пациенти в целия свят, включително и на президента Тръмп. България е направила заявка за закупуването му, а доставката се очаква до 10-20 дни.
 
"По отношение на принципа за разпределяне в страната - всяка Регионална здравна инспекция подава в здравното министерство нуждите, които има на територията на областта. Ние обобщаваме тези данни и правим заявки. Седмичната консумация за последната седмица е 476 флакона. 13 области за тази седмица са отчели нулев разход за този медикамент. Това означава, че количестата, които имаме, ако се водим по този разход, ще стигнат за 3 седмици напред", обясни здравният министър. 
 
При недостиг в някоя област лекарството ще се доставя от съседна. Подобна организация в страната е била създадена за област Бургас преди дни.
 
"Този медикамент се използва за лечение на други вирусни инфекции. Клинични проучвания в света са доказали неговата ефективност. Европейската комисия предприе действия по осигуряването му след първото проучване. Този медикамент участва в терапията за лечение в почти всички държави в света, не е българско решение", каза още министърът.
 
Относно ръста на заболели от коронавирус, проф. Ангелов обясни, че следи цифрите със загриженост. Според него на много места мерките не се спазват. Във вторник РЗИ - София са посетили няколко обекта на обществени места, където са извършени 29 проверки, съставени са над 30 акта. Контрол по спазването на мерките ще бъде въведен и в останалите градове.
 
Здравният министър каза още, че няма да се затварят градове, няма да се поставят КПП-та и няма да се прилагат никакви ограничителни мерки.

Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08