Skandal typewriter
Новини

Почина бившият вицепремиер Христина Вучева

  15.10.2020 14:49  
Почина бившият вицепремиер Христина Вучева

"С дълбоко прискърбие съобщаваме, че днес, 15.10.2020 почина Проф. Христина Вучева, български икономист, заместник министър председател и финансов министър на България 1994-95 г.", се казва в съобщение на семейството.

"До последния си дъх проф. Христина Вучева беше един от най-силните гласове в защита на правовата държава и моралните принципи на държавно управление.

Любящ родител, верен приятел и обществен активист до последния си дъх, тя помагаше на всички ни да бъдем по-добри. Ще липсва", се казва в съобщението на сем. Вучеви.

С оглед на епидемиологичната ситуация в страната опелото ще се проведе в тесен семеен кръг.

Проф. Христина Вучева е родена през 1937 г. в Пазарджик.

Завършва търговска гимназия в Пазарджик и Висшия икономически институт в София. Изключвана през т.нар. унгарски събития, възстановена и завършила през 1959 г.

Работи като икономист и счетоводител в Пазарджик.

1967 г. след конкурс постъпва в Министерство на финансите в Научния институт като научен сътрудник. Получава званието старши научен сътрудник и доктор по икономика. Занимава се с въпросите на кредитирането и финансирането на предприятията.

1992-1997 г. началник отдел "Икономическа политика".

Професор от 1991 г. Участва в изготвянето на проектите на основните икономически закони в периода 1991-1996 г.

Министър на финансите и заместник министър-председател в служебното правителство на Ренета Инджова. Преподаваше финанси в УНСС.