Skandal typewriter
Анализи

Коронавирусът предизвиква гибел на невроните и възможна шизофрения

  15.10.2020 21:49  
Коронавирусът предизвиква гибел на невроните и възможна шизофрения

Новата коронавирусна инфекция води до гибел на неврони в кората на главния мозък не само при пациенти, изкарали заболяването в тежка форма, но и при онези, които не са се нуждаели от хоспитализация, предаде ТАСС. Агенцията цитира изследване на екип бразилски учени, публикувано в електронната научна библиотека medRxiv.

Изследователите предполагат, че коронавирусът може да предизвика появата на такива заболявания, като шизофрения, болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

"При случаите с тежки пациенти, смъртта на невроните е очаквано явление, тъй като при тях е ниска степента на насищането на кръв с кислород, а това е много вредно за мозъка. Но когато толкова сериозни изменения се проявяват при хора, преболедували в лека или тежка форма Ковид-19, това буди сериозна тревога", коментира един от координаторките на научната разработка Даниел Мартинс-ди-Соуза от университета на град Кампинас.

Екипът отбелязва, че коронавирусът поразява астроцитите - клетките, осигуряващи връзката между невроните и отговарящи за тяхното захранване.

Патогенът предизвиква съществени изменения в главния мозък, стигащи до атрофия на отделни негови участъци. С тяхното функциониране е свързано промяната на настроението. Именно този симптом най-често били наблюдаван при изследваните от екипа пациенти.

"Случваше се да се натъкваме при много от случаите, дори и след излекуване преди два месеца от Ковид-19, на симптоми от неврологични нарушения - главобол, прекалена сънливост, влошаване на паметта, загубата на вкус и обоняние. При някои от пациентите бяха констатирани и спазми, въпреки че преди това те не са имали подобни оплаквания", написаха бразилските учени.


Анкета

Какви мерки взимате, за да се предпазите от Covid-19?


Резултати
Видео
80-годишен пенсионер кара ежедневно Ferrari
 20.10.2020 18:37      
Видео
Sony пуска 3D дисплей, без нужда от специални очила
 19.10.2020 13:19