Анализи

Коронавирусът предизвиква гибел на невроните и възможна шизофрения

  15.10.2020 21:49  
Коронавирусът предизвиква гибел на невроните и възможна шизофрения

Новата коронавирусна инфекция води до гибел на неврони в кората на главния мозък не само при пациенти, изкарали заболяването в тежка форма, но и при онези, които не са се нуждаели от хоспитализация, предаде ТАСС. Агенцията цитира изследване на екип бразилски учени, публикувано в електронната научна библиотека medRxiv.

Изследователите предполагат, че коронавирусът може да предизвика появата на такива заболявания, като шизофрения, болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

"При случаите с тежки пациенти, смъртта на невроните е очаквано явление, тъй като при тях е ниска степента на насищането на кръв с кислород, а това е много вредно за мозъка. Но когато толкова сериозни изменения се проявяват при хора, преболедували в лека или тежка форма Ковид-19, това буди сериозна тревога", коментира един от координаторките на научната разработка Даниел Мартинс-ди-Соуза от университета на град Кампинас.

Екипът отбелязва, че коронавирусът поразява астроцитите - клетките, осигуряващи връзката между невроните и отговарящи за тяхното захранване.

Патогенът предизвиква съществени изменения в главния мозък, стигащи до атрофия на отделни негови участъци. С тяхното функциониране е свързано промяната на настроението. Именно този симптом най-често били наблюдаван при изследваните от екипа пациенти.

"Случваше се да се натъкваме при много от случаите, дори и след излекуване преди два месеца от Ковид-19, на симптоми от неврологични нарушения - главобол, прекалена сънливост, влошаване на паметта, загубата на вкус и обоняние. При някои от пациентите бяха констатирани и спазми, въпреки че преди това те не са имали подобни оплаквания", написаха бразилските учени.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
НАСА публикува видео на симулирано кацане на Марс
 05.01.2021 17:05      
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10