Анализи

Отворено писмо на д-р Таблов до премиера Бойко Борисов

  17.10.2020 08:22  
Отворено писмо на д-р Таблов до премиера Бойко Борисов
\"Решението, което мислите да наложите, като съкратите карантината на заразените с коронавирус, застрашава биологичното оцеляване на всеки български медик\", обръща се към премиера д-р Борис Таблов.
  google

Отвореното писмо е на д-р Таблов от профила му във "Фейсбук".
 
Уважаеми г-н Бойко Борисов
 
Пиша това писмо в качеството си на разтревожен гражданин във връзка с излязлото в медиите съобщение, че цитирам : "Министър-председателят Бойко Борисов изненадващо обяви, че карантината на заразените с коронавирус в България ще бъде намалена от 14 на 10 дни. В изявление пред журналисти в Брюксел, където е на заседание на Европейския съвет, Борисов заяви, че е разпоредил тя да бъде съкратена. Минути по-късно в изявление, публикувано в профила му във "Фейсбук", вече се заявява, че карантината ще бъде намалена на 10 дни.".
 
В качеството си на лекар, следящ от близо темата COVID-19 смятам, че подобно решение може да бъде взето единствено от експертите, имащи необходимите научни познания да интерпретират все още нееднозначните научни данни за вредите и ползите от подобно решение.
 
При рязко растящ брой на постъпващи пациенти в здравните заведения, липса на адекватно обхващане на контактните лица на далите положителни проби, изразената позиция за присъствено обучение на учениците, въпреки множеството случаи на заболели учители и ученици в послените дни, което прави училищата идеална среда за нарастващо разпространение на вируса, недостатъчно еднозначни доказателства, че този срок на карантината е оптимален подобно решение създава условия здравната ни система да рухне с всички негативи от подобен сценарий. Същата здравна система, която пролетта се опитвахте да предпазите от претоварване с цената на далеч по-радикални мерки, въпреки значително по-малкия брой случаи.
 
В качеството си на син, брат, чичо, племенник, братовчед смятам, че с подобно решение подлагате на риск здравето, а индиректно и живота на близките ми. В условия на пандемия, отнемаща всекидневно живота на все повече хора, вашата основна задача би трябвало да бъде подчинена на ограничаване на косвените щети от нея, а не да налагате решения, които могат да доведат до увеличаване на директните загуби.
 
В качеството си на медик и колега, смятам че решението, което мислите да наложите, подлага на пряк риск биологичното оцеляване на всеки български медик, участващ активно в лечението на пациенти, независимо на коя линия работи. В деня, в който отбелязваме трагичната кончина на пореден български лекар, а статистиката отчита нови 43 положителни проби сред здравни работници, сте готов да разпоредите еднолично мярка, с потенциал да направи тази статистика още по-черна?
 
И всичко това на фона на все повече здравни заведения алармиращи, че са достигнали максималният си капацитет точно заради липса на персонал. Легла държавата може и да има. Но не те ще спасяват нуждаещите се.
 
Уважаеми г-н премиер, съдбата на държавниците е такава, че остават в историята не толкова с успехите си, колкото със значимите си провали.
 
Последните месеци видяхме не малко примери на политици, компрометирали себе си със спорни решения, довели до загуба на човешки животи. Мъдрият ни народ е казал - седем пъти мери... Премерете добре, преди да отрежете. След това връщане назад няма.
 
С уважение,
Борис Таблов
 
П.п. Апелирам всички здравомислещи хора, съгласни с позицията ми, да намерят начин да изразят подкрепа с надеждата, че може и да ни чуят. Благодаря!

Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Нова машина ликвидира дупки на пътя за минути
 14.01.2021 18:45      
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21