Skandal typewriter
Анализи

Днес е Световния ден за борба с остеопорозата

  20.10.2020 15:13  
Днес е Световния ден за борба с остеопорозата

На 20 октомври всяка година отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. По този повод през месец октомври Международната фондация по остеопороза и Амджен България стартират информационна кампания „Спечели здраве за своите кости". Всеки желаещ да провери своя риск от развитие на заболяването може да го направи с бърз тест на онлайн платформата "Wheel of Bones". Повече за заболяването пациентите могат да научат на Facebook страницата „Внимание, чупливо".

Остеопорозата е заболяване на костите, при което се наблюдава намалена костна плътност. В резултат на това костите стават крехки и се повишава рискът от фрактури. Типични са счупванията на прешлените, бедрената кост и китката. Опасността идва от факта, че остеопорозата се развива „тихо", без каквито и да било симптоми. Костната плътност постепенно намалява и всяко падане, дори и най-малкото, може да доведе до счупване.

По данни на Българското дружество по ендокринология 426 000 жени в зряла възраст у нас са с остеопороза на гръбнака или бедрената шийка , а в света от намалена костна плътност страдат близо 200 млн. дами .

Болестта е толкова често срещана, че в глобален мащаб на всеки три секунди се получава по една фрактура. Приблизително една от всеки три жени и един от всеки пет мъже над 50-годишна възраст получават остеопоротична фрактура до края на своя живот. Рискът от счупване на бедрото при жените е по-висок от опасността от развитие на рак на гърдата, ендометриума и яйчниците взети заедно. Този тип фрактури, от своя страна, водят до повишаване на смъртността с над 20% в рамките на една година след инцидента. А една четвърт от пациентите имат нужда от продължителен престой в болнични заведения. Това е и причина лечението на последиците от фрактури при остеопороза да струва на Европейския съюз 37 млрд. евро годишно.2-

За ранна диагностика на заболяването лекарите съветват да се извършва ежегодна профилактика чрез измерване на костната плътност (остеодензитометрия). Препоръката за превенция на остеопорозата е да се правят редовни упражнения (ходене, джогинг, танцуване и др.), да се консумира храна, богата на калций (мляко, сирене, зелени зеленчуци, ядки) и да се осигурят необходимите дневни дози витамин D, който помага за абсорбцията на калция. В случай на диагностициране на заболяването, съществуват съвременни терапии, които позволяват на пациентите да продължат да живеят пълноценно.

 


Анкета

Радвате ли се на първия сняг?


Резултати
Видео
Откриха нов коралов риф
 01.11.2020 12:56      
Видео
Краш тест за $4.2 милиона
 31.10.2020 18:11