Анализи

Президентът Румен Радев удари собствената си армия с яйца

  20.10.2020 19:03  
Президентът Румен Радев удари собствената си армия с яйца

Протестиращите, подкрепяни от президента Румен Радев, замеряха Министерството на отбраната с яйца. Този акт се оказа доста грозен и необмислен, защото самият президент е главнокомандващ на българската армия. Той е срещу националната сигурност! По този начин протестиращите реално замеряха собствения си водач. Самите военни също са много обидени! Няма държава по света и президент, които да са осквернили по подобен начин армията си. Естествено България и Румен Радев са първите и ще влязат в историята. Затова няма как българския президент да го уважават на запад. Няма как да уважават такъв главнокомандващ, който замеря обидно собствената си армия. Неслучайно е приет много добре само на изток и най-вече от Русия и другаря Владимир Путин. Радев никога няма да преглътне покупката от България на американските изтребители F-16, с каквито модерни бойни самолети ще разполага армията ни. Каквато модернизация се случи при военните през последните 4 години, никога не е имало преди това от началото на демокрацията. За армията винаги нямаше пари при нито едно правителство назад. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов е първият, който успява да се пребори за повече пари. Той започна преди 4 години от заплатите на военнослужещите, които бяха най-мизерните в България. Те се вдигаха средно с около 10% всяка година. За догодина се очаква ново увеличение. Освен изтребителите, страната ще купува нови кораби, преговаря за подводници, 3D радари. Необходима е нова военна инфраструктура. Все неща, без които не може една армия в 21 век. В момента фокусът на президента и неговата свита не трябва да бъде замерянето с яйца срещу армията, а програмата за развитие на отбраната до 2032 г. и плана на въоръжените сили до 2026 г. България има нужда от инвестиции във всички родове войски. Приоритетните проекти трябва да се подготвят с ясни и точни финансови рамки, за да не отнеме още 10 години докато най-накрая се стигне до сделка за нови бронирани машини за Сухопътните войски. Всички сделки трябва да бъдат съобразени и с основния капитал на армията – хората. А не военните да бъдат замеряни с яйца! 
От 4 години Красимир Каракачанов полага усилия да направи армията привлекателна. Години наред на нея не се обръщаше особено внимание. Всички смятаха, че армията е само за паради. Въпреки недоимъка на финансови средства през последните 27 години, българската армия си изпълнява задълженията и Каракачанов успя да увеличи средствата за нея и да привлече повече млади хора. В Сухопътните войски има най-голям недостиг на хора. Но заради кризата вече при обявени 165 места се появяват 400 кандидати. Големи надежди Сухопътните войски залагат на възможността в армията да кандидатстват мъже и жени до 40 години. Най-прясната промяна в закона беше направена, за да се увеличат кандидатите. Естествено, очакваме по-голям интерес, тъй като от между 28 и 40 години това са още 12 набора. 12 набора по 60 хиляди човека са 600 хиляди потенциални кандидати. Няма всички да станат войници, но със сигурност ще има увеличение на интереса. 
Те получават по-добри условия на труд, нова техника, компенсационни суми за жилища на свободен наем. Защото голяма част от военнослужещите живеят на свободен наем. Възможности за развитие, включително и кариерно. Някои пък ги интересува участие в мисии. Факторите да сложиш пагон са много, не само заплатата. Става въпрос за национална гордост! 

Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
НАСА публикува видео на симулирано кацане на Марс
 05.01.2021 17:05      
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10