Skandal typewriter
Шоу

Зелен чай - защо да го пиете по-често този сезон?

  23.10.2020 09:12  
Зелен чай - защо да го пиете по-често този сезон?

Времето навън става все по-студено и трябва да помислим за начини, по които да се стоплим. Ако имаме възможност да работим от вкъщи, се спасяваме от мразовитите утрини, но не всеки има този късмет. Затова е важно да се насочим към храни и напитки, които да ни стоплят не само сутрин, но и през целия ден.

Постепенно летните коктейли и газираните напитки отстъпват място на топлите чайове и вкусните супи. Освен че са приятни за пиене, чайовете са и доста полезни. На пазара се предлагат доста вариации, но днес ще ви разкрием ползите от пиенето на зеления.
 
Зеленият чай е вид чай, който се приготвя от листата на растението „Camellia sinensis“, които преди това се обработват по специални начини. Това е една от най-популярните напитки, консумирани в цял свят и се използва от хиляди години. Всъщност се смята, че зеленият чай има много ползи за здравето на тези, които го пият редовно.
 
Ето кои са ползите от зеления чай:
 
1. Подобрява здравето на мозъка
 
Една от основните съставки в зеления чай е кофеинът. Той може да блокира химически агент в мозъка, наречен аденозин, който контролира кога се чувствате сънливи или бодри. Блокирането му може да предотврати сънливост, поради което толкова много хора използват кофеина, за да останат концентрирани и психически готови за деня.
 
Свръхпроизводството на аденозин в мозъка също е свързано с когнитивни състояния като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон. Изследванията показват, че редовната консумация на кофеин може да намали риска от развитие на тези състояния.
 
Количеството на кофеин в зеления чай е много по-ниско, отколкото в кафето, така че може да получите някои от предимствата му без неприятните странични ефекти като нервност и хиперактивност. Зеленият чай също съдържа аминокиселина, наречена L-теанин, за която е установено, че помага за намаляването на стреса и подобрява настроението. Изследванията показват, че комбинацията от кофеин и L-теанин подобрява мозъчната функция чрез укрепване на паметта и концентрацията и намалява безпокойството.
 
Едно проучване от 2018 година изследва ефектите на пиенето на зелен чай върху мозъчната функция, като стига до заключението, че редовно пиещите го имат по-високи когнитивни функции и по-добре организирани мозъчни области в сравнение с тези, които не пият чай.
 
2. Поддържа сърдечното здраве
 
Установено е, че зеленият чай играе роля в сърдечното здраве, като намалява рисковите фактори, които причиняват сърдечни заболявания.
 
Високото кръвно налягане е един от най-честите рискови фактори за сърдечни заболявания. Изследванията показват, че консумацията на зелен чай значително понижава систоличното и диастоличното кръвно налягане, двете числа, които са долната и горната ви граница.


Анкета

Радвате ли се на първия сняг?


Резултати
Видео
Откриха нов коралов риф
 01.11.2020 12:56      
Видео
Краш тест за $4.2 милиона
 31.10.2020 18:11