Skandal typewriter
Икономика

Д-р Кокалов: Начинът на финансиране в здравеопазването трябва да се промени

  23.10.2020 10:06  
Д-р Кокалов: Начинът на финансиране в здравеопазването трябва да се промени

И пари, и легла, и болници ще има, защото е въпрос на организация. Липсата на персонал не е от вчера. Това заяви в ефира на БНТ д-р Иван Кокалов от КНСБ.

По думите му COVID показа тази липса, както и че държавата трябва да се намеси активно в здравеопазването.

Държавата по принцип би трябвало в такива моменти да се намесва. Има и такъв текст в новия проектобюджет за касата, в който държавата може да превежда пари и субсидии при условия, че има необходимост във връзка с COVID-19, изтъкна д-р Кокалов.

"Вноската трябва да се увеличава, но тя е свързана с доходите на населението. Тя е свързана с приходи, които са необходими на държавата. Но няма как, ако не се вдигат доходите, да се вдига вноската, защото това е натоварване за всеки – работодател, работник, служител. Няма как доходите да не нарастват“, подчерта синдикалистът.

Сега всеки отчита, че в здравеопазването – и лекари, и сестри, и друг персонал, е уморен, защото е пренатоварен. В същото време говорихме как трябва да се увеличават доходи, за да има мотивация да не напускат лекари и сестри България, допълни д-р Кокалов.

Той е убеден, че начинът на финансиране в здравеопазването трябва да се промени. За съжаление разликите в заплащането не само между София и провинцията, но и в отделните болници на един и същи персонал, са огромни, каза още д-р Иван Кокалов.


Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу Covid-19?


Резултати
Видео
Словаци показаха първия полет на летящата си кола
 04.11.2020 10:43      
Видео
Най-силните земетресения заснети с камера (видео)
 03.11.2020 22:04