Шоу

Бръмбар вдъхновява учени да създават по-здрави самолети и сгради

  23.10.2020 10:08  
Бръмбар вдъхновява учени да създават по-здрави самолети и сгради

Има един бръмбар, който може да устои на птичите човки, на тежестта на животни и дори на прегазване от автомобил тойота камри. Учените изследват какво могат да научат от устойчивата на чупене обвивка на бръмбара и да го приложат при дизайна на самолети и сгради, съобщи Асошиейтед прес.

"Този бръмбар е супер твърд", казва инж. Пабло Саватиери от университета Пърдю, който участва в екипа изследователи на бръмбара. В рамките на изследването учените минали с кола върху бръмбара и той оцелял.

Видът phloeodes diabolicus притежава необичайна обвивка, която е слоеста и подредена като мозайка, установили учените. Те публикуваха резултатите от изследването си в сп. "Нейчър". Бронята на бръмбара е вдъхновение за създаване на по-устойчиви сгради и превозни средства, смятат изследователите.

Бръмбарът живее в горите на Южна Калифорния. Той може да издържи налягане на тяло, което надвишава 39 000 пъти собственото му тегло. Другите местни видове бръмбари устояват на по-малко от една трета от този натиск.

Учените видели структурата на обвивката на насекомото под микроскоп и осъзнали, че якостта й се дължи на мозаечната й слоеста структура. Под натиск тази структура се чупи бавно за разлика от хомогенните обвивки.

"Когато изтегляш отделните елементи на мозайката, обвивката не се разрушава катастрофално. Просто леко се деформира", обяснява Саватиери. Тази структура може да е полезна за инженерите, които създават самолети и други превозни средства от различни материали като стомана, пластмаси. Те разчитат обикновено на болтове, лепила и други материали за сглобяване на конструкциите.
 
В структурата на обвивката на насекомото природата предлага "интересна и елегантна" алтернатива, казва инженерът.
Изследването е част от проект за осем милиона долара, финансиран от Военновъздушните сили а САЩ, за изследване дали биологията на различни животински видове може да помогне при разработването на устойчиви на удар материали.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05