Skandal typewriter
Новини

Румен Радев удостои с държавни отличия изтъкнати българи

  23.10.2020 11:25  
Румен Радев удостои с държавни отличия изтъкнати българи

Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на културата на официална церемония в Гербовата зала на президентството, предаде Novini.bg

Държавният глава удостои с орден "Св. Св. Кирил и Методий" – огърлие проф. д-р Елена Кутева-Тъпкова, Мая Вапцарова и Татяна Сърбинска.

Румен Радев връчи ордени "Св. Св. Кирил и Методий" първа степен на журналиста и пътешественик Симеон Идакиев и Ваня Грашкина-Минчева, която е сред основателите на Българската библиотечно-информационна асоциация и настоящ изпълнителен директор на Националния център за информация и документация към министъра на образованието и науката.

С орден "Св. Св. Кирил и Методий" първа степен бе удостоен и Христо Димитров за големите му заслуги в областта на културата и изкуството и за популяризирането на българските традиции и фолклор.

За мен е истинска гордост да ви връча тези високи държавни отличия. Те са за вашите изключителни заслуги, за изграждането на основополагащи ценности в обществото ни. Вие възпитахте в този дух многохилядна публика, вашите ученици и последователи, утвърждавате идеали във времена на технологии. Давате ни морална сила и надежда, че съзидателният ум и дух не могат да бъдат спрени от граници и кризи, заяви в тържественото си слово пред наградените държавният глава.

,,Искам да ви благодаря, че продължавате да разкривате неизчерпаемото богатство на българските духовност и култура. С вашата високо благородна мисия вие запалвате нашите сънародници и чужденци в красотата на българските традиции и духовности. Желая ви още повече творчески успехи и да се множат вашите последователи. На добър час!'', завърши речта си президентът Радев.

Сега се чувствам леко неловко, защото по принцип говоря само от свое име, но смятам, че ще изразя мнението на всички колеги, които бяха наградени с тези високи отличия. Всеки човек се радва, когато оценят неговите труд и усилия и мисля, че всички от нас са щастливи и горди, че получаваме това високо отличие, което носи имената на Кирил и Методий, покровителите на Европа. Всеки от нас се старае в своята област да допринесе за духовността на България и въобще за духовността. Нашите усилия допринасят за съществуването на България, защото една страна, в която няма духовност, е обречена на гибел, изрази своите благодарности за отличията Елена Кутева-Тъпкова от името на наградените.

 


Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу Covid-19?


Резултати
Видео
Словаци показаха първия полет на летящата си кола
 04.11.2020 10:43      
Видео
Най-силните земетресения заснети с камера (видео)
 03.11.2020 22:04