Икономика

Хотелиерите скочиха на здравния министър

  23.10.2020 17:18  
Хотелиерите скочиха на здравния министър

Българска хотелиерска и ресторантьорска асциация, излезе с декларация относно мерките заради коронавируса. 

ДО:

 

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР- ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ДО КОАЛИЦИОННИТЕ ПАРТНЬОРИ:

 

Г-Н КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ                     

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ ВМРО И

СЪПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ

 

Г-Н ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ                                  

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ НФСБ И

СЪПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ

 

Г-ЖА МАРИАНА НИКОЛОВА

ЗАМ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ И МИНИСТЪР НА ТУРИЗМА

 

Г-Н КОСТАДИН АНГЕЛОВ

МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

 

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я

БЪЛГАРСКА ХОТЕЛИЕРСКА И РЕСТОРАНТЬОРСКА АСОЦИАЦИЯ, подкрепена от

Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, Софийска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански, Съюз на туристическия бизнес – Банско, Съюз на хотелиерите – к.к. Златни пясъци, Сдружение хотели & ресторанти – гр. Поморие, Сдружение на хотелиери и ресторантьори Велинград и Западни Родопи, Браншова асоциация на ресторантьорите – София, Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите в гр. Казанлък, Шуменска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, Съюз на хотелиерите и ресторантьорите – Ямбол, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация – гр. Велико Търново, Съюз на хотелиерите и ресторантьорите в гр. Русе, Туристическа камара Приморско, Браншова асоциация на ресторантьорите и хотелиерите – Кърджали, СНЦ „Клуб на хотелиера Несебър“, Сдружение на ресторантьори и хотелиери „Тракия“ – Пловдив, Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Стара Загора, Българска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите – Хасково, Сдружение туризъм – Кюстендил, Съюз на хотелиерите и ресторантьорите – Сливен, Сдружение на хотелиери и ресторантьори в град Габрово

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КАРАКАЧАНОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН СИМЕОНОВ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО НИКОЛОВА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН АНГЕЛОВ,

 

Във времена, в които обединението и действията в една посока са от жизнено значение, за да преодолеем заедно кризата, от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настояваме в разговорите, които засягат бъдещето на сектора да бъдат канени всички организации от туристическия сектор, чиято работа е засегната от действията на издаваните заповеди. 

С изненада научихме от масмедиите, че здравният министър д-р Костадин Ангелов не само е провел среща с част от бранша, а и не е поканил наши представители на последващите разговори във вторник за бъдещи противоепидемични мерки, които биха рефлектирали върху работата на целия сектор на гостоприемството. 

Припомняме, че Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация е най-старата и утвърдена асоциация в туризма в България, съществува от близо 30 години и в нея членуват десетки регионални структури на хотелиери и ресторантьори, а членовете са с над 3000 търговски обекта. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация е член на КРИБ, най-влиятелната работодателска организация в страната, ние сме единствената браншова организация в туризма в България, която е пълноправен член на европейската асоциация HOTREC и сме дългогодишни членове на световната асоциация IHRA. Затова и при обсъждане на мерки, от които зависи бизнеса, вложенията ни, хляба на персонала ни и на семействата ни, е абсолютно недопустимо да не бъдем поканени на масата на преговори. Нашата организация е в постоянен контакт с партньорите ни в Европа и получаваме ежедневно информация за мерките, които се предприемат във връзка с преодоляването на пандемията и запазване на туристическия бранш в целия Европейски съюз, както и статистика и анализи на резултатите от действията на всички свързани с индустрията на гостоприемството.

През последните десет дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев нееднократно подчерта, че секторът на гостоприемството и основно хотелите и ресторантите са предприели всички нужни мерки, за да гарантират сигурността на своите клиенти и да не подпомагат разпространението на COVID-19. Пак според думите на доц. Кунчев сватбите и семейните тържества, както и изолирани общности като предприятия и старчески домове са основните огнища на COVID-19 в страната. Надяваме се новите мерки за ограничаване на вируса да бъдат съобразени и с тези данни. 

Според нас е недопустимо да се правят компромиси единствено за един сектор в бранша, въпреки, че статистиката показва, че е по-рисков от други, а гостите на хотелите, които са обявени неколкократно за най-сигурния сектор да спазват значително по-тежки мерки. Не адмирираме и опитите да се разединява сектора, както и обявлението на здравния министър, че във вторник предстои среща „с всички собственици на заведения“. От БХРА, организация, която представлява хиляди собственици на заведения в цялата страна, сме категорични, че не сме поканени за участие в такава среща. Подчертаваме и факта, че с хилядите наши членове-собственици на заведения едва ли бихме могли да се срещнем едновременно със здравния министър, ако искаме да следваме предписаните в неговите заповеди мерки за ограничаване на броя хора на едно място.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19