Новини

Милен Велчев разкритикува проекта за бюджет 2021 г.

  23.10.2020 19:40  
Милен Велчев разкритикува проекта за бюджет 2021 г.
  google

Бившият министър на финансите Милен Велчев изказа своето становище относно бюджет 2021

"Бюджет обикновено се прави по-трудно в година на криза, каквато е настоящата". Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият министър на финансите Милен Велчев.

"Имам определени критики към проекта за бюджет за 2021 г. - те се отнасят най-вече към това как се насочват разходите, които са безпрецедентно високи като сума и като процент от БВП. За първи път разходите надхвърлят 40% от БВП. Повече от 1/3 от всички разходи този път се насочват към социалната политика, което в период на криза донякъде е обяснимо, но по-интересно е как се формират тези завишени разходи. Основната част от тези разходи са насочени към увеличение на пенсии и някои социални плащания като детските надбавки", уточни Велчев.

"Това са безсмислени разходи, които могат да се насочат към ефективна борба с кризата с коронавируса. Смята се, че по-високите разходи водят до по-високо потребление и ускоряват икономиката. Но в случая дълбоко се съмнявам, че това е така. В този период на криза в банките спестяванията на хората са на безпрецедентно високи нива – хората харчат по-малко. Хората не потребяват това, за което се твърди, че заради по-високите социални разходи, ще доведе до развитие на икономиката", допълни бившият министър на финансите. 


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10      
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48