Skandal typewriter
Новини

Д-р Симидчиев: Между 20 и 40% се снижава вероятността от заразяване с маска

  23.10.2020 22:10  
Д-р Симидчиев: Между 20 и 40% се снижава вероятността от заразяване с маска
  БНТ

Маските на открито помагат, когато около нас има струпани хора. Има и по-ефективни мерки, но те са свързани с по-голямо неудобство за обществото и риск за икономиката. Това заяви в студиото на "Панорама" пулмологът д-р Александър Симидчиев, началник на отделение в МВР болница.

"Между 20 и 40% се снижава вероятността от заразяване, средно 30%. Да, маските не предпазват 100%, но снижавайки с 30% един процес, който в момента в нашата държава е експоненциален, тоест промяната на броя на новите пациенти в рамките на седмична база, е около 90%, в рамките на 2 седмици е 200% ръст, намаляването с 30% всъщност е голям ефект", каза д-р Александър Симидчиев - пулмолог.

Той обясни, че маските помагат, като "спират отделянето на капчици, които да могат да попаднат в отсрещния човек".

"Ако отсрещният човек е на много близко разстояние, независимо дали това е вътре или вън, маските биха помогнали той да не бъде заразен", каза д-р Симидчиев.

По думите му, когато човек е на огромна дистанция, няма особен риск човек да се зарази и затова е нормално уточнението, че е задължително носенето на маски, когато не може да се спазва дистанция.

Според д-р Симидчиев вирусът променя социалните отношения, но е извадил наяве положителни качества на лекарите, "които отдадено стоят на своя пост и вършат работа си, защото трябва да я вършат, защото няма кой друг да е свърши".


Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу Covid-19?


Резултати
Видео
Словаци показаха първия полет на летящата си кола
 04.11.2020 10:43      
Видео
Най-силните земетресения заснети с камера (видео)
 03.11.2020 22:04