Икономика

Министър Николова: Сърбия е в ТОП 10 на пазарите за входящ туризъм на България

  02.11.2020 15:52  
Министър Николова: Сърбия е в ТОП 10 на пазарите за входящ туризъм на България

Сръбският пазар е част от топ 10 на пазарите за входящ туризъм на България, заема 10-а позиция. През 2019 г. над 414 хиляди сръбски туристи са дошли в България - минимален спад от 1.7% спрямо 2018 г. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на работна среща с посланика на Сърбия Н.Пр. проф. Желко Йович.

По думите на ресорния министър във времена на безпрецедентно глобално предизвикателство е изключително важно да съхраним нашите връзки и постигнатите резултати в двустранното сътрудничество между България и Сърбия.

„Усилията ни за подобряване на свързаността, наличието на директна самолетна линия между София и Белград, сътрудничеството в сферата на информационните технологии и дигитализацията са важни не само на двустранно равнище, но и като цяло за региона на Балканите”, коментира тя.

Николова заяви, че ако епидемичната обстановка се влоши, то нека предоставянето на негативен ПСР тест остане единственото условие за осъществяване на пътувания. Тя подчерта, че България ясно декларира подкрепата си за евроинтеграцията на Западните Балкани, а темата бе изведена като главен приоритет на българското председателство на Съвета на Европейския съюз още преди две години.

“Сега положението е трудно, но дава добра възможността за България да направите реклама в Сърбия”, обясни проф. Йович. Според него зимните ни курорти са добре познати, но трябва да се акцентира върху популяризирането на българското море, за което няма много информация. Той уточни още, че положителен ефект за насърчаване на пътуванията към България ще има откриването и на магистралата, която се изгражда и ще облекчи достъпа между двете страни. В рамките на дискусията бе обсъдена и възможността за среща със сръбския министър на туризма, с цел да се коментират възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в сектора и насърчаването на двустранния туристопоток.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
НАСА публикува видео на симулирано кацане на Марс
 05.01.2021 17:05      
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10