Новини

Глоби за търговски обекти без дезинфектант на входа

  06.11.2020 09:46  
Глоби за търговски обекти без дезинфектант на входа

Проверките продължават в цялата страна, съобщават от агенцията по храните

Масови проверки в обектите за продажба на хранителни стоки започна Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). До момента са съставени 1881 предписания и 52 акта за нарушения. Голямата част от глобите се налагат при установяване на нередовна дезинфекция в търговските обекти, липса на дезинфектант, персонал без работно облекло или служители, които не са обучени да работят в ситуацията с COVID-19.

"Най-често подаваните сигнали са във връзка с това, че гражданите намират мерките срещу коронавируса за недостатъчно сигурни. Хората алармират и за недостатъчно почистване и дезинфекция на повърхностите, както и за използването на недостатъчно предпазни средства от персонала", казва д-р Кремена Стоева от БАБХ. По думите ѝ няма определен тип обекти, в които да се наблюдава концентрация на този тип нарушения. Проверките ще продължават по всички обекти в страната, без предпочитания към някои от тях.
От Столичната здравна инспекция също обявиха, че само за седмица са направени 210 проверки. Сред тях са и обектите за търговия и производство на храни.

„Аз лично съм виждал празни устройства за дезинфектант на входа на магазини, а в търговските обекти е абсолютно задължително да има поставени работещи дезинфектанти“, обяснява Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“.

Трябва да се има предвид, че единствените продукти, които предпазват потребителите от заразяване с COVID-19, са течните препарати на спиртна основа и концентрацията на етанол е 70%, припомнят експерти.

Не всички клиенти обаче спазват правилото за дезинфекция. Ето защо според изпълнителния директор на асоциация „Активни потребители“ най-важен е контролът.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19