Новини

Закриват координационния център, насочващ линейките (НА ЖИВО)

  12.11.2020 11:08  
Закриват координационния център, насочващ линейките (НА ЖИВО)

Координационният център, който насочваше линейките в коя болница има легла за пациенти с COVID-19, ще бъде закрит. Това обяви директорът на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев по време на брифинга на здравните власти. Причината е, че след като бяха изградени мобилните пунктове пред болниците, нуждаещите се сами се насочвали към съответното лечебно заведение.

Същевременно здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че смъртността от COVID-19 у нас е съизмерима с тази в Испания и Франция.  

Добрата новина била, че се наблюдава трайна тенденция за повишаване на излекуваните на дневна база пациенти в страната – почти наближава 1000 души на денонощие. За последната седмица излекуваните са 4767. 

Заетостта на леглата в болниците е 40%, заетостта на интензивните легла е 23%. Най-сериозен е въпросът в Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен.

1802 лекари в момента са с COVID-19. От тях 121 са приети в болница, а 9 са в интензивни отделения.

„Справя ме се успешно с контрола на инфекцията. България е на едно от средните места в ЕС по заболеваемост. По смъртност сме на 7 място”, заяви проф. Ангелов. По-висока смъртност има в Чехия, Белгия, Унгария, Словения, Полша и Хърватия. Измерими с нашата смъртност са Испания и Франция.

„Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболеваемостта”, обясни проф. Ангелов.

Проф. Ангелов коментира и „зелените коридори” за възрастните хора. Те може да бъдат изместени между 14:00-16:00 часа, ако времето се влоши много и сутрин има заледявания. В някои по-малки населени места магазините за хранителни стоки се зареждат по-късно, затова и там „зелените коридори” може да бъдат измести след консултация с кметовете.

Доц. Ангел Кунчев коментира, че България, като една от страните с най-меки мерки, успява да задържи заболеваемостта и смъртността около средните показания за Европа.

„На територията на страната имаме достатъчно количества от всички необходими медикаменти”, каза проф. Ангелов. „Който и да било антибиотик или антимикробно средство не лекуват коронавирус. Те трябва да бъдат назначени от лекар при опасност. Приемането на антибиотик без причина може сериозно да навреди на здравето”.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05