Анализи

Как се отчитат парите на дарителите в Хелп Карма – продължение

  15.11.2020 20:07  
Как се отчитат парите на дарителите в Хелп Карма – продължение
  google

В поредица материали Мария Цънцарова, bTV разказва за фондацията „Хелп Карма“ (HelpKarma) и начина, по който управляват милиони, събрани от дарения.

Прокуратурата обяви, че започва проверка. Надявам се разследващите да обърнат внимание на промените, които настъпват в платформата, след репортажите.
 
Фондацията „Хелп Карма“ е учредена от Константин Кръстев през 2017 г. Освен него в управителния съвет в момента влизат  съпругата на Кръстев – Ивелина, техническият директор Славчо Славачев и Ралица Енева – майка на дете с вродено заболяване, председател на фондация в обществена полза и едно от лицата на Българската коледа до 2018 г.
Енева има три кампании в платформата, едната от които – за части за колелото на едно от децата й, вече е приключила. Първата й кампания е за сина й Радо. Той има спинална мускулна атрофия и се лекува в Съединените щати. В началото Енева обявява, че за четири години са необходими 100 000 евро за разходите, които съпътстват лечението му. В последствие обаче сумата е променена на 350 000 евро.

Казва, че драстичното увеличение на сумата, която събира, се наложило заради две операции, които предстоят: „Едната е в рамките на приблизително 100 000 долара, за тазовата са нещо в рамките на 50-60 000 долара, което разбира се докато не получим оферта черно на бяло няма как да сме сигурни, но сме го заложили като цел в кампанията.
 
В писмо до bTV собственикът на „Хелп карма“ Константин Кръстев посочва, че най-късно до 2 месеца от стартирането на кампанията изискват задължително окончателна оферта за лечение. Но в случая на Ралица Енева правилото не важи. Пари за бъдещите операции на детето й се набират повече от година, става ясно от кампанията в платформата, без оферти. Но дори към първоначално обявените 100 000 евро да се добавят 160 000 долара за две операции, общата сума пак е много по-ниска от търсените 350 000 евро, обръща внимание д-р Антоанета Тончева.
 
„Според мен трябва пред дарителите да бъде много ясно за терапията в САЩ. Защо детето продължава да бъде част от клинично проучване и докога ще бъде? Дарителите трябва да знаят. Защото истината е, че това лечение от април месец миналата година вече е достъпно и в България“, уточнява д-р Антоанета Тончева.

Ралица Енева е категорична, че тя също се е борила лечението да го има в България. Но детето й ще продължи да се лекува в САЩ. А д-р Тончева е изчислила, че откакто е започнала да набира пари от дарители в „Хелп карма“, Енева е отчела като изхарчени около 110 000 евро.
 

 
За периода, в който има кампания във фондацията, тя и синът й са пътували до САЩ 9, а не 30 пъти, показва наша проверка. Енева ни показва единствено последните закупени билети за следващото пътуване на нея и сина й до Ню Йорк. В отчета на кампания й няма описание на разходите, отчетни документи също не са публични.
 
 

„В дните след интервюто с Ралица Енева в отчетените разходи по кампанията й започват размествания. 7000 евро за лечение, отчетени на 24 август изчезват. Появяват се като разход през октомври, а след това през юни. Други 8000 евро, отчетени на 5 октомври също получават задна дата – 19 февруари. Тези размествания продължиха и след като прокуратурата обяви на 6 ноември, че започва проверка на фондацията. И така до 12 ноември, когато отчетените от Ралица Енева разходи рязко се стопиха.

Преди интервюто тя е записала като изхарчени за рехабилитация около 6 00 евро, а след 12 ноември над 3 700 по-малко. За лечение преди срещата ни бяха изписани повече от 42 000 евро, а след това вече са 23 000 евро, тоест с над 19 000 по-малко. Преди интервюто за помощни средства са отчетени над 22 000 евро, а след него намаляват с  повече от 10 000 и в отчета остават около 12 000 евро.

 

 
От отчета й изчезват и цели пера: инвалидна количка за стълби – 2000 евро и разходи, отчетени като "други", на обща стойност 16 000 евро. Или общо отчетените като изразходвани суми се стопяват с около 65 000 евро или повече от 50% от сумата, отчетена към датата на интервюто ни.

Освен парите от дарители, прави впечатление, че в кампанията на Ралица постъпват пари и от родители, които са загубили децата си. Бащата на бебе, което умира от левкемия, прави трансфер към кампанията на Енева в размер на 5000 евро. Майката на дете, което не успява да се излекува от същата болест, прехвърля в кампанията на Енева почти 17 000 евро. Оказва се, че когато бащата на първото дете прави дарението към кампанията на Енева, той също като нея е служител в „Хелп карма“.

А пък лечението на другото дете, за което във фондацията са събирани пари, е било покрито от здравната каса, става ясно от запитване на bTV по закона за достъп до обществена информация.

Освен по кампанията за сина си, Ралица Енева събира дарения и по още една кампания – за децата със спинална мускулна атрофия. Отчетените разходи и в тази кампания се промениха след интервюто ни. От събраните 31 266 евро до интервюто ни стояха като  отчетени 20 562 евро, а след него отчетът вече е за 16 929 евро или почти 4000 евро по-малко.

 

Впечатление правят честите пътувания на Енева до САЩ – до Маями, до Калифорния и с другите две деца до Ню Йорк. Посещават постановки на Бродуей.

 

 

Ралица Енева е категорична, че всички лични пътувания ги покрива със собствени средства.

Възнаграждението на Ралица Енева е описано в отчета на фондацията. За 2019 г. са й начислени 10 000 лв. като член на УС. Или около 830 лв. на месец. От май 2019 г. до преди 3 месеца на Енева е начислявано възнаграждение под 1300 лв., показват данни, с които разполагаме. Едва от юли 2020 са й начислявани по 3000 лв. Семейството няма други официално декларирани доходи, показва наша проверка. Отново поискахме и отново не получихме отчетните документи по кампаниите на Ралица Енева. 


Анкета

Какво си пожелахте за новата 2021 г.?


Резултати
Видео
Появи се скандално видео на Марадона, дни преди да почине
 12.12.2020 18:22      
Видео
Продава се мерцедесът на Елвис Пресли
 10.12.2020 19:39