Свят

Доказаха, че коронавирусът се е появил в Европа още през август 2019 г. Италия чака трета вълна

  15.11.2020 21:38  
Доказаха, че коронавирусът се е появил в Европа още през август 2019 г. Италия чака трета вълна
  google

Авторитетният Национален институт за ракови заболявания в Милано разпространи официални резултати от  проучване, според което коронавирусът бил циркулирал безпроблемно между Алпите и Сицилия още от лятото на 2019 г. А това според специалистие означава, че поне 6 месеца той се е приспособявал на воля към съществуване на Апенините, което пък прави борбата с него още по-трудна.  

„Втората вълна“ на разпространението на коронавируса в Италия с близо 40 хил. заразени всеки ден и около 500 смъртни случая още не е отшумяла и в страната вече се говори открито за предстояща, още по-жестока „трета вълна“. За нея предупредиха днес няколко от най-уважаваните италиански професори – вирусолози, според които тя щяла да залее Апенините в началото на 2021 г., от средата на януари, до края на февруари. Като борбата с бизмилостната зараза през първите месеци на Новата година щяла да бъде още по-тежка, тъй като тя щяла да се „наложи“ над обичайния сезонен грип и съответно диагностиката и лечението на „Ковид-19“ щели да станат много по-трудни.


И за да бъде спряно пагубното й нашествие, вирусолозите препоръчват скоростното вдигане на „безкомпромисен вълнолом“ – налагането на абсолютен локдаун в цяла Италия по Коледа и Нова година. Иначе казано медиците настояват за затваряне на всички места, където се събират хора, в течение на две седмици, от 21 декември до 5 януари. Става дума за магазини, станции на метрото, гари, автогари, като останат отворени единствено супермаркетите за хранителни стоки, но в тях да се влиза по единично и при предварително запазен час за пазаруването. Иска се също така и оставането на всички италианци задължително по домовете им сами или най-много със „семейното ядро“, включително и на връх-празниците, когато обикновено фамилиите се събират с близки и приятели за пищни обяди и вечери. Вирусолозите твърдят също така, че колкото и нови болници да се отварят за покосени от коронавируса хора, колкото и много легла в интензивна терапия да бъдат разкриване, „Ковид-19“ може да бъде спрян единствено с „блокирането на предаването на заразата“. Поне докато бъде произведена ефикасна ваксина поне за 70 – 80 на сто от италианците.


Междувременно Италия върви с всеки изминат ден  към все по-силно оцветяване – след Вал Д’Аоста, Калабрия, Ломбардия, и Пиемонт, в петък директно от „жълто“ в „тъмно червеното“ на пълния локдаун бяха оцветени областите Кампаня и Тоскана. В „оранжево“ правителството пък обагри Емилия-Романя, Марке и Фриули-Венеция-Джулия, които според прогнозите съвсем скоро могат да почервенеят заради безмилостното върлуване на заразата из тях.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
НАСА публикува видео на симулирано кацане на Марс
 05.01.2021 17:05      
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10