Новини

Ситуацията с COVID-19 обсъдиха при премиера

  17.11.2020 14:51  
Ситуацията с COVID-19 обсъдиха при премиера

Реорганизацията на лечебните заведения, осигуряването на медикаменти за болничния и на свободния пазар за справяне с COVID-19, прилагането на мерките в подкрепа на служителите на първа линия срещу новия вирус и в помощ на най-уязвимите български граждани бяха докладвани на премиера Бойко Борисов по време на работно съвещание днес от членове на кабинета, съобщи пресслужбата на кабинета.
В него са участвали вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и министърът на финансите Кирил Ананиев.
Министър Сачева е изтъкнала, че в момента се извършва раздаването на пакети храна за 470 000 българи и семействата им с най-необходимите продукти, осигурява се също топъл обяд и патронажна грижа на възрастни, хора с увреждания, карантинирани и други нуждаещи се. Важните услуги ще продължат да се предоставят и догодина като за целта за общините са отделени над 85 милиона лева, в т.ч. и по линия на т.нар. COVID-стандарт. Социалният министър е подчертала, че от оперативни програми ще бъдат насочени 120 млн. лв. за допълнителните възнаграждения от 1000 лева на лекарите и медицинския персонал на първа линия като общият ресурс ще стане около 240 млн. лв.
"Тези няколко месеца трябва да преодолеем тази криза. Стотици милиони отиват в здравната система. За лекарствата, за които говорим, всичките те се плащат допълнително", е подчертал премиерът Борисов. Той е акцентирал, че страната ни разполага с 46 000 легла за активно лечение. "Така че като държава с болнични легла ние имаме огромна база. Но трябва да се съсредоточите върху хората със съпътстващи заболявания, те да влизат в болница. Защото тези 14-дни за заболелите с коронавирус са много тежки", е отбелязал министър-председателят. Борисов е добавил, че по отношение на тестването, България прави необходимото по линия на Европейската комисия, за да се гарантира най-добрата възможност за тестване. "А като правителство ще осигурим всички видове ваксини, които предлага ЕК", е бил категоричен премиерът. Той е възложил на здравния министър да изготви план за ваксинирането на рисковите групи от населението, когато страната ни вече разполага с одобрените ваксини. Министърът на здравеопазването е уверил, че е създадена необходимата организация за гражданите, които пожелаят да се ваксинират.
Ангелов е докладвал също, че в рамките на болничния пазар е налице логистика за осигуряване на допълнителни количества медикаменти за лечението на коронавируса, както и възможността за преместване на препарати от едно лечебно заведение в друго. "Нямаме недостиг на национално ниво на определените за заболяването лекарствени продукти, в момента сме създали организация за внос на допълнителни количества от необходимите препарати на територията на България", е допълнил министърът на здравеопазването.
Премиерът Бойко Борисов е подчертал ключовото значение на спазването на противоепидемичните мерки от всеки един българин, защото това помага в битката с коронавируса. "Цяла Европа страда, но съм убеден, че мерките, които имаме трябва да се спазват. Затова - ако не се налага, не се събирайте на големи групи", е казал още министър-председателят. Той е бил категоричен, че ако икономиката върви добре догодина, служителите от системата на МВР ще бъдат компенсирани допълнително. Министър Ананиев е добавил, че за планираното 15-процентно повишение на заплатите им от 1 януари необходимият ресурс е осигурен от преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет.
Премиерът е посочил, че в никакъв случай едни социални групи не трябва да се противопоставят на други, а както и досега държавата ще продължи с мерките за подкрепа на нуждаещите се, включително и с помощ за служителите от етнографските музеи.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10      
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48