Анализи

Кой е Даниел Митов, на когото Радев отказа посланически пост?

  18.11.2020 12:42  
Кой е Даниел Митов, на когото Радев отказа посланически пост?

Президентът Румен Радев отказа предложението на правителството, бившият министър на външните работи Даниел Митов да бъде назначен за посланник в Румъния.
Основна част от кариерата на Митов минава в Националния демократически институт, финансиран от Демократическата партия на САЩ.
Като министър, през 2017 г. прокуратурата му повдигна обвинение за безстопанственост. Тя не беше доказана и съдът през това лято оправда Митов, който заяви, че ще съди обвинението.

Биография

През 2002 г. Митов завършва „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2001 – 2002 г. специализира „Политически умения“ в Центъра за продължаващо обучение на НБУ. Член на Младежкия консервативен клуб (МКК) от 2000 г.

Професионална кариера    

През 2002 г. започва работа в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа и като член на редакционния екип на списание „Разум“. Работи като експерт в отдел „Публикации“ на НСИ. От 2006 г. е изпълнителен директор на фондация „Демокрация“.

През 2010 г. заминава в мисията на Националния демократически институт (НДИ) на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. През 2012 г. се завръща в България, но скоро след това е назначен за постоянен представител на НДИ в Брюксел. Като представител на НДИ, работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и др.

Политическа кариера    

През 2006 г. става член на партия Демократи за силна България (ДСБ) и се кандидатира на частичните избори за европейски парламент през 2007 г. Изборите завършват неуспешно за партията и цялото ѝ ръководство, начело с лидера Иван Костов, подава оставка. При избора на ново ръководство Даниел Митов се кандидатира и е избран за заместник-председател на ДСБ. На парламентарните избори през 2009 г. е кандидат за депутат и водач на пропорционалната листа на Синята коалиция в 13-и Пазарджишки избирателен район, но не успява да влезе в парламента.

През 2012 г. Даниел Митов, заедно с Прошко Прошков, Петър Николов и Христо Ангеличин, напуска ДСБ и се присъединява към партията Движение България на гражданите, основана от бившата еврокомисарка Меглена Кунева. Избран е за член на Националния съвет на партията и остава такъв до есента на 2012 г., когато поради ангажиментите си към НДИ се оттегля от политиката.

Външен министър

На 6 август 2014 г. Даниел Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и в следващото правителство - второто на Бойко Борисов.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08      
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48