Шоу

75 години Пипи Дългото чорапче

  25.11.2020 19:28  
75 години Пипи Дългото чорапче
  БНТ

Изложба, конкурси и международен форум ще има по случай 75-годишнината на "Пипи Дългото чорапче", съобщават организаторите от Столичната библиотека, цитирани от БТА. Експозицията, подредена в мраморното фоайе на културния институт, представя любими цитати от книгата. На 26 ноември ще има Пипи тържество и конкурс за най-ефектен грим и прическа, музикални изпълнения и Пипи караоке. 

За 27 ноември, онлайн и присъствено, започва кръгла маса, наречена "Астрид Линдгрен: Свободата на духа – кауза и приключение" в памет на проф. Вера Ганчева (1943-2020) – скандинавист, общественик и преводач. На форума ще има онлайн приветствия от омбудсмана за децата на Кралство Швеция Елизабет Далин, представителя на УНИЦЕФ за България Джейн Муита и посланика на Швеция у нас Катарина Рангнит. Сред участниците са писателите Марин Бодаков, Георги Господинов, Иван Ланджев, културолози, скандинависти, журналисти, юристи, преводачи, университетски преподаватели.

Една от най-популярните детски книги, написана от Астрид Линдгрен, излиза за първи път през 1945 г. и бързо набира популярност сред детската аудитория, не само в скандинавските страни. Появата ѝ е определена за най-важното културно събитие в Швеция за последните 150 години. Преведена е на 70 езика, продадени са над 60 милиона екземпляра.

Първото българско издание е от 1968 г. в превод на Вера Ганчева. Любимата на поколения български деца книга е включена в задължителната програма за ученици във втори клас. Тя винаги заема челно място в топ 10 на най-четените книги в Детския център, посочват от библиотеката. Само за 2020 г. е заемана над 200 пъти.

Фондът на Столичната библиотека разполага с 19 издания на български, две – на английски, и едно – на шведски език, както и с други любопитни издания на книги на Астрид Линдгрен, на български и на чужди езици.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08      
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48