Свят

Учени: 70% от хората по света трябва да се имунизират срещу COVID-19, за да има ефект

  26.11.2020 09:58  
Учени: 70% от хората по света трябва да се имунизират срещу COVID-19, за да има ефект

Еврокомисията одобри шест договор за потенциална ваксина срещу коронавируса. Така Съюзът вече разполага с по две дози за всеки от 430-те милиона европейци, които доброволно ще решават искат или не да се ваксинират.   

Най-новият одобрен договор е между комисията и фармацевтичното предприятие „Модерна“. С него Брюксел купува 80 милиона дози ваксина с възможност за допълнителни 80 милиона. До този момент Еврокомисията е подписала още 5 договора за потенциална ваксина срещу COVID-19 с: „АстраЗенека“, „Санофи-Глаксо-Смит-Клайн“, „Янсен Фармасютикълс“, „БионТех“ – „Пфайзер“ и „Кюрвак“.

Ефикасността на всяка от кандидат-ваксините ще се провери от Европейската агенция по лекарствата.

 

Според фармацевтичните компании, за да се предпази човечеството от коронавируса, поне 60-70 процента от населението на земята трябва да бъде ваксинирано.

На този етап първоначално произведените ваксини няма да са достатъчни за цялото население на света.

„Има толкова голяма нужда и от трите ваксини. 7,8 милиарда души живеят на планетата, а от всяка ваксина са нужни по 2 дози, така че нуждата е огромна. „АстраЗенека“ ще произведат 3 милиона дози, „Пфайзер“ ще произведат 1,3 милиарда дози. Количеството няма да бъде достатъчно за цялото население. Не е изключено вирусът да мутира. Ако това е случаят, ще трябва да се произвеждат нови ваксини всяка година. Но разполагайки с технология като РНК, веднъж усъвършенствана и валидирана, в бъдеще ще е много по-лесно да се произвеждат нови ваксини“, казва д-р Золтан Киш, учен в катедрата по разработка на ваксини в „Импириъл Колидж“ в Лондон.
В момента никой от учените не може да даде гаранция, че може да разчитаме на доживотен имунитет.

„Отговорът е, че не знаем. Добрата новина е, че ако погледнем ваксината на „Модерна“, например, нивото на антитела след ваксинация са по-високи от това след инфекция на коронавирус“, казва Майкъл Уотсън от „Модерна“. 

При такъв развой ще се наложи реваксинация на населението през определен период от време.

Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Появи се скандално видео на Марадона, дни преди да почине
 12.12.2020 18:22      
Видео
Продава се мерцедесът на Елвис Пресли
 10.12.2020 19:39