Свят

Затварят пазара в Одрин за две седмици

  26.11.2020 12:58  
Затварят пазара в Одрин за две седмици
  news.bg

Петъчният пазар в Одрин се закрива за две седмици заради епидемията на коронавируса, съобщиха от областната управа на града, предаде БТА.

Прочутият одрински пазар Улус на открито в петъчните дни масово се посещаваше и от български граждани, които купуваха оттук всичко необходимо, привлечени от ниските цени поради девалвацията на турската лира.  Неотдавна местни здравни специалисти предупредиха, че напливът от купувачи, главно на българи, на пазара в петъчните дни нарушава епидемиологичната мярка за физическа дистанция. Въведено беше изискване за носене на маски, които се раздаваха на границата заедно с дезинфектанти, поставени бяха предупредителни плакати на български език за спазването на мерките.

Но Одрин, където по време на първата вълна на коронавируса бе сравнително спокойно, през последните седмици зае място сред 15-те най-рискови области на Турция в разпространението на Ковид-19, според турския здравен министър Фахреттин Коджа. Помощник валията на Одрин Али Уйсал посочи, че пазарите, магазините и превозните средства са най-рисковите за разпространението на заразата сред хората, поради което се наложило да затворят и най-големия пазар на града за две седмици.

Той посочи също, че областната управа и кметството работят съвместно и в добра координация по мерките за ограничаване на разпространението на епидемията в граничната област. Дали петъчният пазар Улус ще бъде отворен отново след две седмици, ще зависи от разпространението на заразата в града. В същото време с нареждане на валията на Одрин Екрем Джаналп в Одрин е започнало дезинфекциране на превозните средства, което се извършва след като слязат пътницит , преди следващия курс. Подобна мярка се прилага за пръв път в Турция. На шофьорите на таксита и други търговски транспортни средства в града били раздадени ръчни помпи за дезинфекциране на колите и дезинфектанти в неограничено количество, съобщават местни медии.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Появи се скандално видео на Марадона, дни преди да почине
 12.12.2020 18:22      
Видео
Продава се мерцедесът на Елвис Пресли
 10.12.2020 19:39