Новини

Тенорът Камен Чанев загуби битката с коронавирус

  26.11.2020 16:08  
Тенорът Камен Чанев загуби битката с коронавирус

Световноизвестният оперен певец Камен Чанев почина от COVID-19. Той беше приет за лечение в болницата в Стара Загора, предава БНТ.

Преди дни приятелите на Камен потърсиха спешно реконвалесцентна кръвна плазма за лечението му, след като той бе хоспитализиран.

38-годишният Камен Чанев беше най-успешният български тенор с международна кариера. Той е солист на Националната опера и балет – София и на Пражката опера, Чехия. Завършил е Държавната музикална академия в София. Специализира в Римската академия за изкуство и култура при Борис Христов.

Работил е с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианиста на Лучано Павароти). Лауреат е на конкурса “Йоси Бьорлинг”, Швеция. Изявява се в основния теноров репертоар освен в България и на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ.

Името на Камен Чанев се свързва със сцените на Виенската Щатсопера (в ролите на Де Грийо от "Манон Леско” и на Пинкертон от "Мадам Бътерфлай”) и на Арена Ди Верона (Калаф от "Турандот”).

Репертоарът на певеца е разнообразен и включва над 30 главни роли (“Аида”, “Дон Карлос”, “Травиата”, “Риголето”, “Селска чест”, “Палячи”, “Трубадур”, “Мадам Бътерфлай”, “Тоска”, „Риголето”, „Кармен” и др.), както и теноровите партии от кантатно-ораториалните произведения „Девета симфония” на Бетовен, "Реквием” на Моцарт, Верди и Дворжак, "Стабат матер” на Росини, "Симфония №8” на Малер и др.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19      
Видео
Дядо Коледа потегли с шейната
 24.12.2020 10:52