Новини

Каракачанов поздрави Зоран Заев за смелостта да говори за общата ни история

  26.11.2020 16:16  
Каракачанов поздрави Зоран Заев за смелостта да говори за общата ни история

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов поздрави премиера на Северна Македония Зоран Заев за изразената му в интервю позиция, в която потвърждава наличието на македонски идентичност и език, но и признава общата история с България. „Придобил е една смелост, заради която го критикуват някои негови опоненти. Това е малка крачка в правилната посока. Ако така с бързи крачки се върви напред, мисля, че в следващата година можем да говорим за започване на преговорния процес“, каза още вицепремиерът във Велико Търново, където е на празника на Националния военен университет „Васил Левски“. 

Каракачанов обаче заяви, че предпочита вече да не вярва на декларации и интервюта, а да вижда какво се прави.

„Допреди два месеца нещата, които той ги казва за общата история, за така някои общи герои, беше немислимо да го чуем. Крачка напред. Историята е обща, но трябва да уточним каква. Тя е обща, но е българската история", заяви още вицепремиерът.

Той добави, че иска ясна гаранция как ще се променя образователната система в Северна Македония: „Кога - със срокове, тъй като самият преговорен процес е дълъг. Той може да продължи и 10 години. За да дадем съгласие да започне обаче, ние искаме разписан план, искаме пътна карта. Искаме много ясно това условие да залегне в договора с ЕС и да е ясно, че ние по всяко време можем да спрем този процес, ако договорът между България и Македония не се изпълнява от тяхна страна“. Според него България предстои да направи крачката „да си защитава интересите смело“: „Защото досега 30 години, българските политици някак си не смееха да си кажат открито мнението пред партньорите, смятайки така по стара традиция, че пред началниците не трябва да имаш различно мнение. (…) Всъщност става въпрос за българския национален интерес. Ние може да сме по-малка държава в ЕС, но имаме своето достойнство и имаме правото да го отстояваме. Това трябва да прави България, да си отстояваме интересите“.

Относно частичното затваряне в страната ни заради коронавируса Каракачанов заяви, че подкрепя решението: “Не е моя работа и не съм аз компетентният, който трябва да каже кога точно и как точно и какви точно да бъдат мерките. Аз присъствах на това заседание, на което освен министъра на здравеопазването бяха и директорите на петте най-големи държавни болници. Те препоръчаха тези мерки, по този начин, по който ги виждате и тъй като аз смятам, че те са компетентните хора.

Той допълни, че би подкрепил и по-строги мерки, ако се наложи: „Ако препоръчат и по-затегнати мерки, аз ще ги подкрепя. Когато препоръчат отхлабване на мерките, аз ще ги подкрепя. Аз не съм медицинско лице и смятам, че в тази ситуация трябва да се доверим на професионалистите, а не на политиците и на интернет, където се пишат какви ли не безумия за чипове, за юдеомасонския заговор и т.н., прочие и глупости“. 


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19      
Видео
Дядо Коледа потегли с шейната
 24.12.2020 10:52