Уикендът е време за почивка и релакс. За разходка сред природата, за среща с хубава книга, а защо не и за едно сладко изкушение, което можете да си приготвите вкъщи.
Ето как да си направите шоколадови трюфели с кафе и лешници
Необходими продукти:
400 г натурален шоколад (70% какао)
160 мл пълномаслена течна сметана
1 1/2 с.л. кафе еспресо
1/4 ч.ч. печени лешници
какао
щипка сол
Начин на приготвяне:
Начупете шоколада на парченца в купа.
Сипете сметаната в тенджера и я оставете да заври. Излейте я веднага върху шоколада. Разбърквайте, докато шоколадът се разтопи, а сместа стане гладка и лъскава. Добавете кафето. Разбъркайте.
Покрийте купата с прозрачно фолио и я поставете на тъмно и хладно място за 4 часа.
В тавичка сипете какаото и добавете предварително смлените, но не съвсем фино обелени печени лешници. Добавете щипка сол и разбъркайте.
Потопете лъжица за сладолед в какао и изтръскайте. След това загребете от шоколадовата смес с нея. Пуснете топчето в тавата с какао и лешници.
Правете трюфелите на порции. Оваляйте всяко топче в какаото и лешниците, след това го оформете между дланите си и отново оваляйте.
Подредете шоколадовите трюфели върху поднос.