Шоу

Светът полудя по лековитите ботуши на Путин

  30.11.2020 12:09  
Светът полудя по лековитите ботуши на Путин

На прочутите руски валенки се приписват страхотни лечебни свойства. Самият президент Владимир Путин се появи с такива ботуши, отивайки на Богоявленската баня тази година. В момента простите на пръв поглед ботуши, се радват на нарастваща популярност в целия свят. На Запад се продават не само в бутиците за обувки, но и в аптеките. В Русия твърдят, че валенките помагат при лечението на много заболявания - от ревматизъм до импотентност.

Ако не бяха валенките, кой знае по кой път би тръгнала руската история. Покоряването на обширните територии на Сибир и Далечния изток със сигурност би било трудно в цървули. Но за щастие преди много векове хората намират начин да направят ботуши от плъстена вълна. Археолозите са открили 2500-годишни валенки в Алтай. Много народи са запознати с технологията на „плъстене“, т.е. правене на дебел плат от вълна, без тъкане или плетене. Само руснаците обаче превръщат този занаят в национална традиция.

В продължение на много векове те са носени както от селяни, така и от императори. Император Петър Велики лекува главоболие и махмурлук с традиционните руски ботуши. На следващия ден, след дълъг гуляй, той търси шчи (супа от кисело зеле) и валенки. Шчи допринася за детоксикацията на организма, а вълнените обувки нормализират кръвообращението, което облекчава мигрената.

Екатерина Велика също използва валенките като ефективно терапевтично средство. Руската императрица страда от тромбоза и само тези ботушки могат да облекчат болката в краката й. Ето защо Екатерина постоянно носи народните вълнени ботуши с луксозни кралски рокли, богато украсени със злато и камъни. По време на управлението на втората руска императрица, Ана Ивановна, валенките стават много модерни: всички придворни дами танцуват в тях на императорските балове.

Стратегически цели

В Русия валенките често се наричат ??на шега „обувки със стратегическо значение“, защото винаги са служили добре на войниците. Наполеон и Хитлер губят завоевателните войни, защото природата е на страната на руснаците: френската и германската армия не са готови за безмилостната зима, докато руската пехота във валенки лесно издържа на замръзване до минус 40 градуса.

Дори днес вълнените ботуши остават част от оборудването на руската армия и полиция. Преди няколко години по заповед на КАТ майстор от град Вологда прави валенки, които светят в тъмното. Народните обувки носят победа не само във войната, но и в спорта. Руските олимпийци изненадаха света, когато се разходиха във валенки на откриването на зимните игри в Солт Лейк Сити.

Още по-голямо внимание привлече Владимир Путин, който носеше валенки за Богоявленската баня тази година. Журналистите забелязаха тази необичайна подробност от гардероба на руския президент, така че валенките веднага се превърнаха в голям хит в онлайн магазините по света.

Здравни пазачи

Чужденците, които купуват валенки като красив сувенир, често не знаят, че вълнените ботуши имат лечебни свойства. Руснаците забелязват това отдавна: дете, което носи валенки от ранна възраст, е много по-здраво от връстниците си, които не носят. То не страда от настинки и е устойчиво на опасни заболявания.

В овчата вълна се съдържа много ланолин - животински восък, който често се използва за направата на лечебни мехлеми. Благодарение на него валенките ефективно помагат при ревматизъм, артрит и много заболявания на мускулите и ставите. Сухата термотерапия намалява отока в ставите, облекчава болката и успокоява мускулните крампи. Валенките са особено препоръчителни за пациенти с лошо кръвообращение и възрастни хора. Вълната стимулира кръвообращението, а грубите й бодливи косми осигуряват допълнителен микромасаж на краката.

Изследванията на Руската академия на науките показват, че постоянното носене на вълнените ботуши, особено на боси крака, предотвратява тромбозата и има благоприятен ефект върху мъжката потентност, тъй като вълната разширява кръвоносните съдове. Благодарение на терапевтичния ефект на валенките, налягането се нормализира, което е важно и за лечението на много видове главоболие. Лекарите често препоръчват валенки на пациенти с астма, тъй като вълната съдържа противовъзпалителни и антиалергични компоненти. Освен това допринасят за бързото зарастване на рани и счупени кости.

Срещу измръзване и горещина

Въпреки стереотипите, валенките се носят не само през зимата, но и през лятото, защото предпазват както от топлината, така и от замръзване. Краката във валенките не се потят, защото овчата вълна осигурява естествена циркулация на въздуха. Те абсорбират добре влагата и лесно изсъхват на слънце или близо до фурната.

Вълнените ботуши са много леки: някои от тях тежат само 200-300 грама. Те бързо се адаптират към формата на краката и следователно са незаменими за пациенти с различни деформации на краката и за хора, страдащи от мехури и натъртвания.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19      
Видео
Дядо Коледа потегли с шейната
 24.12.2020 10:52