Новини

Предложение: Държавен бонус при покупка на нова кола и онлайн регистрация в КАТ

  04.12.2020 20:01  
Предложение: Държавен бонус при покупка на нова кола и онлайн регистрация в КАТ

Край на опашките в КАТ за регистрация на нови коли, предлагат от Асоциацията на автомобилните производители. Чрез онлайн услугата ще се избегне струпването на хора в условията на пандемия. И още една идея от неправителствения сектор - държавата да осигурява до 10 хил. лв. на хората, които искат да си купят нова кола.

Сега по пътищата у нас се движат близо 1 700 000 коли на възраст над 20 години. Това  е с малко над 8% повече в сравнение с миналата година, сочат данните на Асоциацията на автомобилните производители.

„Затова ние предложихме програма за скрапинг, тоест връщане на стари автомобили над 15 години, които следва да бъдат рециклирани,а държавата да осигури възможност, в зависимост от екологичната категория на автомобила, от 5 до 10 хил. лв. бонус”, обясни председателят на Асоциацията на автомобилните производители Храбрин Иванчев.

Около 10 хиляди души могат да се възползват от това, пресмятат от Асоциацията. А държавата имала няколко варианта, за да осигури финансирането.

„Единият е тази програма за възстановяване, която в момента предстои да бъде приета от Европейския съюз.  Другата програма е свързана със зелената сделка”, добави Иванчев.

Институтът по пътна безопасност и шофьорите не отхвърлят възможността, но искат повече яснота. От Асоциацията на автомобилните производители предлагат още регистрацията на новите коли да става онлайн. Мярката е част от антикризисните мерки по време на пандемия. Идеята се посрещна противоречиво от водачите. Създаването на единен регистър на автомобилите у нас също е сред предложенията на Асоциацията на автомобилните производители.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19      
Видео
Дядо Коледа потегли с шейната
 24.12.2020 10:52