Спорт

Глобиха българския тим по биатлон за нарушаване на протоколите при COVID-19

  05.12.2020 16:14  
Глобиха българския тим по биатлон за нарушаване на протоколите при COVID-19

Българският национален отбор по биатлон е наказан с финансова глоба заради нарушаване на протоколите срещу COVID-19 на Световната централа (IBU).

Причината е, че член на тима е влязъл в нерегламентиран "близък контакт" с поставените под карантина във Финландия преди стартовете за Световната купа в Контиолахти през миналия уикенд състезатели Десислава Стоянова и Димитър Герджиков.

Стоянова даде положителна проба за коронавирус на 28 ноември, а заедно с нея бе изолиран и Герджиков, с когото живеят заедно.

Снимка: БФБиатлон

"Това нарушава протоколите на IBU за COVID-19. Затова решението е да бъде наложена финансова глоба на българския отбор", се казва в официално съобщение на централата.

IBU също така санкционира уличения за неспазването на здравните правила член на отбора с отстраняване от всички състезания до края на януари 2021 година.

Като последствие всички от българския състав са подложени на нови тестове за коронавирус с цел предотвратяване на евентуално гнездо на инфекцията.

"Досега резултатите от пробите са отрицателни", съобщиха още от IBU.

Българска федерация по биатлон информира, че въпросният член на екипа, за когото се твърди, че е нарушил правилата, е треньорът Александър Касперович. Той отишъл да провери състоянието на биатлонистите ни, и е заснет от охранителните камери на хотела, че е без маска. Финландските власти са разгледали случая и са препоръчали самоизолация на Касперович.

Комисията на IBU е решила да отстрани Касперович от присъствие на състезания до края на януари и налага на БФБиатлон глоба в размер на 5000 евро.

Родната централа ще обжалва наложеното наказание, защото смята, че то е прекалено тежко и незаконосъобразно, тъй като е взето от извънреден орган на IBU, а не както по правилник от управителния съвет.

Полагаме всички усилия за нормализиране на обстановката, се казва още в съобщението на БФБиатлон.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08