Новини

Тома Белев пуска съмнителни снимки за убити диви кози

  15.12.2020 12:00  
Тома Белев пуска съмнителни снимки за убити диви кози

Снимки със съмнителна автентичност на 14 убити диви кози се разпространиха снощи в социалните мрежи. Твърдението е, че снимките са направени в Национален парк Пирин.

Експертите, с които Еко Новини се свърза обаче, са категорични че снимките са стари или изобщо не са от България.
Едната причина за това е, че в момента в местността, която е описана към снимките - Каменица в Пирин, има почти един метър сняг, а на кадрите  се вижда зелена трева.
Другият съмнителен момент е, че женските диви кози се разгонват през месеците ноември и декември. Бременността на животните е 25 -27 седмици, тоест около 6 месеца. В момента те имат ембрионална бременност и няма как да имат ярета - козите раждат април и май.

Съмнения има и дали въобще снимките са правени в България. До това заключение стигат експертите заради окраската на козите, които не приличат на подвида балканска дива коза.

Освен това причина да клоним към заключението, че снимките се разпространяват с цел манипулация е, че да се отстрелят 14 кози, да се съберат на едно място и да се изкормят по този варварски начин, означава, че това е многоброен и добре организиран лов. С голям брой бракониери и много стрелба. Малка е вероятността това да се случи в НП Пирин, където има сериозна и добре оборудвана паркова охрана.

Прокуратурата в Сандански и Разлог вече са сезирани и са започнали проверка, дали това е истински случай или умишлена фалшификация с цел публични или политически дивиденти.

Долу може да видите кадрите, които се разпространяват из социалните мрежи: ekonovini.bg


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19