Новини

Засилват проверките за мерките и за носенето на маски в търговските обекти в София

  18.12.2020 18:08  
Засилват проверките за мерките и за носенето на маски в търговските обекти в София

Засилени проверките за спазване на противоепидемичните мерки и носене на лични предпазни средства в търговски обекти, магазини, хранителни и нехранителни вериги ще извършват екипите на СДВР, Столичната РЗИ и Столичен инспекторат. Проверките ще продължат преди и по време на празничните дни. Това реши на свое заседание днес Софийският оперативен щаб, съобщиха от Общината.

Съвместните екипи ще следят за спазване на дистанция, носене на предпазни средства от клиенти и търговци, както и организацията пред и в търговските обекти и пазари. В София, въпреки че има лек спад на броя на хоспитализираните, все още се задържа висок броя на настанените в интензивни отделения, което ни кара да продължим със засиления контрол за спазване на мерките, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Екипите на Столичната РЗИ извършват проверки и в момента на терен, като само за вчерашния ден са съставени 5 акта в търговски обекти и хранителни вериги, съобщи д-р Данчо Пенчев – директор на Столичната РЗИ. Констатирани са недобра организация пред магазини и липса на лични предпазни средства и на дистанция. Екипите на Столичен инспекторат заедно с Общинска полиция тази седмица са извършили над 3439 проверки на търговски обекти и вериги. Съставени са 8 акта за неспазване на изискването за носене на маска.

Зиректорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев съобщи, че екипите на СДВР през последната седмица са съставили 258 предупредителни протоколи, 140 полицейски разпореждания, 71 акта по Закона за здравето.

Проверени са и 2961 карантинирани лица. Продължава и контрола за спазване на мерките и в градския транспорт от служители на СДВР, Общинска полиция, "Центъра за градска мобилност" и дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община. Само общинска полиция е съставила над 30 предупредителни протоколи и 7 акта по Закона за здравето в градския транспорт за последните дни.