Икономика

КЕВР: Няма основания за преразглеждане на цените на парното и тока

  22.12.2020 14:12  
КЕВР: Няма основания за преразглеждане на цените на парното и тока

Няма да има промяна в цените на парното и топлата вода от следващия месец. Това става ясно от писмото на Комисията за енергийно и водно регулиране до омбудсмана Диана Ковачева, която наскоро поиска преразглеждане на постановените от регулатора цени на топлоенергията.

От Комисията обясняват, че към момента няма основание цените на парното и топлата вода да бъдат преразгледани. Според нормативната уредба, освен че трябва да е изминал 6-месечен период, трябва да има и съществена разлика между прогнозната цена на газа за този период и тази, от която в момента зависи цената на топлоенергията.

За изминалата половин година тази разлика е 12 процента, а за да се тръгне към преразглеждане на цените и определянето на нови, е необходимо промяната да е с най-малко 15 на сто.

От  Комисията определят като неправилни изчисленията на някои граждански организации и експерти, че от лятото досега „Топлофикация София“ например е надвзела от клиентите си около  14 милиона лева.

От регулатора напомнят, че освен от нивата на газа, цените на топлоенергията зависят и от разходите на централите за закупуване на квотите за въглеродни емисии, а те са поскъпнали значително. В писмото се посочва още, че за момента е намерен баланс между интересите на потребителите и топлофикациите, но ако се получат разлики, те ще бъдат компенсирани през следващия регулаторен период, за да не бъде ощетен никой.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08