Свят

ЕС договори още 300 млн. ваксини на Пфайзер

  08.01.2021 20:02  
ЕС договори още 300 млн. ваксини на Пфайзер
  Reuters

Европа договори допълнители 300 милиона дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, а доставките на препарата на „Модерна“ се очакват следващата седмица.

Новото количество удвоява договорените досега от Брюксел ваксини на Пфайзер-Бионтех и така те стават общо 600 милиона дози.

„С тези две разрешени ваксини, вече осигурихме количество дози, които ни е необходимо за ваксинирането на 380 милиона европейци. Това е повече от 80% от населението на Европа“, заяви Урсула фон дер Лайен.

От Еврокомисията уточниха, че всяка държава-членка сама определя с фирмата-проезводител необходимите количества. 

„До месец септември трябва да получим първите 200 милиона дози от първоначалната поръчка. Останалите 100 милиона от „Пфайзер“ и „Бионтех“ ще получим през втората половина на годината. Днес успяхме да стигнем до добрата новина за допълнителни 300 милиона дози. Тяхната доставка ще започне през втория триместър на тази година“, заяви Стефан де Киирсмакер.

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че разрешава от един флакон да бъдат извличани шест вместо пет дози от ваксината на „Пфайзер“.

Агенцията е направила допълнения в указанията за използване на препарата. Пояснява се, че извличането на шеста доза е възможно само от един флакон и със спринцовки с дълбоко дъно. До края на месеца Агенцията съобщи, че се окачва да одобри и ваксината на „Астра Зенека“.