Новини Свят

Pfizer и BioNTech ще произведат 2 милиарда дози от тяхната COVID ваксина през 2021 г.

  11.01.2021 22:00  
Pfizer и BioNTech ще произведат 2 милиарда дози от тяхната COVID ваксина през 2021 г.

Компанията BioNTech повиши целта за доставка през 2021 г. на ваксината срещу COVID-19, разработена заедно с нейния партньор Pfizer, до 2 милиарда дози в сравнение с досегашно планираните 1,3 милиарда дози, тъй като се въвеждат нови производствени линии и тъй като от един флакон могат са извлекат повече дози, съобщава Ройтерс.

Специални спринцовки, известни като спринцовки с ниско мъртво пространство, допринесоха за това увеличение на дозите в един флакон от 5 на 6 дози, което ще доведе до още 1 милиард души, които ще получат определения режим на двете дози на коронавирусната ваксина, заяви BioNTech в понеделник. Спринцовките позволяват извличането на шест дози от стандартен флакон, вместо обичайните пет, като се избягва неизползвана течност, останала в спринцовката.

"Сега вярваме, че потенциално можем да доставим приблизително 2 милиарда дози общо до края на 2021 г., което включва актуализирания брой от шест дози в един флакон", каза BioNTech.

Нов обект в Марбург, Германия, придобит от компанията Novartis през септември, ще увеличи годишния капацитет с до 750 милиона дози, когато започне да функционира до края на февруари, добави немската биотехнологична компанията.

Допълнителен капацитет от подизпълнителите, които доставят съставки и пълнят готовото вещество във флаконите, също е помогнал за увеличаване на целта за произведените до края на годината дози от коронавирусната ваксина.

Фирмата BioNTech добави, че в неделя са били изпратени 32,9 милиона дози от ваксината.

Говорителка на компанията заяви, че в края на 2020 г. са били произведени 50 милиона дози, както е планирано по-рано, но доставките са били задържани, докато не бъдат направени конкретни поръчки, за да се избегне излишното време за съхранение.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Нова машина ликвидира дупки на пътя за минути
 14.01.2021 18:45      
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21