Новини

Обмислят промяна на мерките от февруари. Първите дози от ваксината на Модерна ще са само за РЗИ-София (ВИДЕО)

  13.01.2021 16:21  
Обмислят промяна на мерките от февруари. Първите дози от ваксината на Модерна ще са само за РЗИ-София (ВИДЕО)

„Обнадежден съм от темповете, с които върви ваксинацията. Обмисляме промяна на мерките, което ще стане от началото на февруари”. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов, който посрещна първата пратка от ваксините на Moderna.

„Получихме първата доставка на втората ваксина в България – тази на „Модерна“. В момента тя се съхранява в хладилник, който поддържа температура от минус 20 градуса. От утре сме създали логистика за започване на ваксинацията с нея“.

„Тъй като дозите са изключително малко, те ще бъдат разпределени само за РЗИ-София. След като дойде по-голямото количество на 25 януари – още 4000 дози, тогава ще ги разпределим във всички 6 региона в страната“, уточни той.

Така обаче имунизационната кампания у нас продължава с 2 различни ваксини. 

„Имаме свободен капацитет от лекари, които да извършват имунизация, включително личните лекари. Имаме достатъчно екипи за целта. В момента са изразходвани около 16 500 ваксини. Очакваме на 18 януари 35 000 дози на Pfizer. Има достатъчно ваксини за всички", обясни проф. Ангелов. 

По думите му втората фаза от ваксинирането ще започне от домовете за стари хора. 

„Имаме готовност да ваксинираме и желаещите в Секционните избирателни комисии, като главната ни цел са тези в мобилните секции, тъй като те ще имат основната задача да осъществяват процеса при карантинираните”, обясни министърът.

На 25 януари пък ще започне масово тестване на учители за COVID-19. Ще се използват антигенни тестове. Целта е да се види каква е скритата заболеваемост сред тях и да се прецени каква е готовността на системата за връщане на учениците в клас.

„Длъжници сме на училището, на децата, на родителите”, каза здравният министър.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05