Новини

Ангелов: Обмисляме промяна на мерките от началото на февруари

  13.01.2021 19:01  
Ангелов: Обмисляме промяна на мерките от началото на февруари

„Обмисляме промяна на мерките, тя ще най-рано стане от началото на месец февруари”.

Това заяви здравният министър Костадин Ангелов, който посрещна първата пратка от ваксините на  „Модерна”.

Той поясни, че тази пратка ваксини, тъй като дозите са само 2 400, ще бъде дадена на РЗИ - София. следващата пратка ще дойде на 25 януари и ще бъде разпредена между всички Регионални здравни инспекции в страната. Очакват се и още 35 хил. дози от ваксината на „Пфайзер” на 18 януари.

„Европейската комисия сключи договор за допълнително количество ваксини от първата, доставена в България, ваксина, тази на „Пфайзер”. Участваме в това споразумение с индикативни количества, към днешна дата – близо 2,9 млн. ваксини. Така че вече имаме абсолютното спокойствие, че разполагаме с достатъчно ваксини за всички български граждани”, отчете Ангелов.

Той поясни, че са договорени и близо 4,5 млн. дози от ваксината на „Астра Зенека”.

Първата фаза на ваксинирането вероятно ще приключи до края на този месец. Втората фаза ще започне с ваксинирането на настанените в домовете за възрастни хора и на учителите.

Ако се използва капацитетът на всички лични лекари и всеки от тях прави по 10 ваксинации на ден, това означава около 45 хил. ваксинации дневно, подчерта здравният министър. А ако се добавят и мобилните екипи, броят ще е още по-висок.

„Имаме готовност да ваксинираме и желаещите в секционните избирателни комисии”, каза Ангелов. Той добави, че с предимство ще са мобилните избирателни комисии, които ще посещават поставените под карантина граждани.

„Със сигурност в България има хора, които са положителни за ковид-19, но не са част от статистиката. Заради това, заедно с директорите на РЗИ и министър Вълчев решихме на 25 януари да започнем масово тестване на българските учители, за да видим каква е така наречена скрита заболеваемост сред тях. И да разберем каква е готовността на системата да стартираме частично присъствено обучение на учениците”, посочи Ангелов и допълни, че тестването ще става с антигенни бързи тестове.


Анкета

Как трябва да реагираме на искането на Русия НАТО да се изтегли от България?


Резултати
Видео
Заровен жив за 50 часа: това е най-гледаното ВИДЕО за 2021 г.
 19.12.2021 08:02      
Видео
Ето я новата коледна песен на Ед Шийрън и Елтън Джон
 06.12.2021 13:54