Новини

Държавата ще плаща таксите на студенти с договор за работа след следването

  13.01.2021 22:15  
Държавата ще плаща таксите на студенти с договор за работа след следването

Държавата ще заплаща напълно или частично таксите на студенти, които имат сключен договор с работодател за осигуряване на стаж за периода на обучението и на работно място след успешното му завършване. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Просветният министър ще утвърждава ежегодно списъка със специалностите, за обучението в които ще се осигуряват средства от държавния бюджет.

Списъкът ще се изготвя по висши училища, форми на обучение и брой студенти, за които се осигурява напълно или частично заплащането на разходите за обучение.

Министерският съвет ще приема списък с работодатели, регистрирани в България, които имат право да сключват договори със студенти.

В този списък ще бъдат посочвани и специалностите и броят на студентите, за които работодателят е заявил готовност за сключване на договор.

Студентите, сключили договор, няма да заплащат такси за времето на обучението си в университет, като в същото време ще имат стаж при съответния работодател по специалността си.

След успешно завършване те ще продължат работа при работодателя си за минимум 5 години, в които ще получават възнаграждение в размер не по- малко от средната основна заплата в предприятието.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09