Новини

Първа доза от ваксината на Модерна получи старша акушерка в Майчин дом

  14.01.2021 09:14  
Първа доза от ваксината на Модерна получи старша акушерка в Майчин дом

Първа доза от ваксината срещу коронавирус на „Модерна“ – втората одобрена за ползване на територията на ЕС – бе поставена у нас на старшата акушерка от централна реанимация на „Майчин дом“ София Йорданова.

Тя е началник и на отделението за лечение на болни от коронавирус.

В „Майчин дом“ около 200 души са изявили желание да се ваксинират с препарата на „Модерна“, като там в момента има общо 100 дози. Общо – над 400 души от лечебното заведение са желаещите да получат ваксина срещу COVID-19.

„Чувствам се прекрасно, направих най-добрия избор за себе си. Нямам никакви притеснение, сложих филтър между себе си и заразата“, заяви Йорданова след поставянето на ваксината.

Снимка: Ладислав Цветков

Тя препоръча на всички да последват нейния пример. „Аз съм медицинско лице и съм наясно с последиците – оказа се, че няма такива. Надявам се населението да разбере това“, каза още Йорданова.

Ваксината на „Модерна“ е в две дози, които се поставят през 28 дни. Предимството е, че тя се съхранява далеч по-лесно от тази на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Тя се извлича от многодозови флакони, които съдържат препарат за 10 души.

Снимка: Ладислав Цветков

Медийният интерес към ваксинирането в „Майчин дом“ отново беше голям, но – подобно на ваксинирането на здравния министър Костадин Ангелов – журналистите бяха събрани в малка зала, където е невъзможно да се спазва дистанция.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Нова машина ликвидира дупки на пътя за минути
 14.01.2021 18:45      
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21