Новини

Три пъти повече излекувани от новозаразени с COVID-19 за седмица (ВИДЕО)

  14.01.2021 10:43  
Три пъти повече излекувани от новозаразени с COVID-19 за седмица (ВИДЕО)

Здравните власти отново отчетоха добра тенденция от противоепидемичните мерки. Според официалните данни за последната седмица излекуваните са три пъти повече от новозаразените с COVID-19. От следващата седмица се възстановяват плановите операции и практическото обучение за ученици и студенти.

„Отчитаме изключително добра тенденция от противоепидемичните мерки, което се отразява на заетостта на леглата, която намалява”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.  

„За 7 дни излекуваните са 14 853, а новопотвърдените случаи 4023”, обясни министърът.

Все повече били и желаещите да се ваксинират медици.

„Някои се опитват да прокарат идеята, че не сме осигурили достатъчно ваксини за всички български граждани. Това не е вярно”, категоричен е здравният министър. „Приблизително половината от лекарите и сестрите, които работят в лечебните заведения, вече искат да се ваксинират. В началото тази цифра беше около 33%”, допълни проф. Ангелов. И отново каза, че целта е да се стигне до 70% ваксинирани български граждани.

Работи се и с „Информационно обслужване” по създаването на мобилен сертификат, който да се издава на ваксинираните, така че всеки ваксиниран да го има в телефона си и да може да го представя, когато е необходимо.

„Една от главните ни цели е българите да са най-информирани в ЕС. Неслучайно е и стремежът на здравните власти да дават подробна информация”, обясни проф. Ангелов.

„Искам да благодаря на всички български граждани, че достигнахме тези добри резултати. Сега ми се иска да ги запазим максимално дълго. Доживяхме времето, след като ноември оглавявахме класациите по заболеваемост, сега да сме на 27-о място сред страните от ЕС и Европейското икономическо пространство. На 6-о място ме на Балканите за 14 дневен период, което е 154 души на 100 хиляди”, заяви доц.  Ангел Кунчев.

Смъртността е 13,7 на сто и страната ни заема 9-о място в ЕС.

Следващата седмица, със заповед на здравния министър, ще бъде възстановено част от практическото обучение за ученици и студенти. Списъкът на дейностите, които не могат да се провеждат в електронна среда, ще бъде изготвен заедно с министър Красимир Вълчев.

Възстановява се и плановият прием и операции, но при постъпване в болница, задължително условие ще е наличието на отрицателен PCR тест.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Нова машина ликвидира дупки на пътя за минути
 14.01.2021 18:45      
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21