Еко

Проливните дъждове деформираха плажовете в Созопол и нанесоха сериозни щети

  14.01.2021 13:24  
Проливните дъждове деформираха плажовете в Созопол и нанесоха сериозни щети

Проливни дъждове и бурни вълни "изядоха" отчасти двата най-атрактивни плажа в Созопол – "Централен" и "Хармани", алармира концесионерът на Централния плаж. Неблагоприятните метеорологични условия причиниха огромни щети, които безспорно имат финансово измерение, но по-тревожното е, че доведоха до сериозна увреда на ивиците. В момента пясъчните плажове напомнят картина на "лунен пейзаж". На Централния плаж в Созопол по-голямата част от пясъка е отнесен в морето, а част от подпорната преградна стена, разделяща ивицата от морската градина, е срината.

"Положението е много тежко, бих казал дори критично. Необходими са спешни мерки за запазване на пясъка, който е останал и за възстановяване на огромните количества отнети от морето. Първоначалните анализи сочат, че са необходими солидни и непредвидени инвестиции, които ние сме принудени да осигурим в тежка ситуация на криза и след един слаб туристически сезон. Вторият проблем е, че имаме нужда от съдействието на институциите, без чието разрешение не можем да предприемем възстановителни мерки", заяви Кирил Спасов, управител на концесиониращата компания.

Той е изпратил писма до министъра на туризма, до РИОСВ, Басейнова дирекция и до кмета на Созопол с искане те да дадат становище с какви мерки и по какъв начин следва да се възстанови целостта на плажовете, откъде да се осигури пясък, както и да се разреши на концесионера да използва необходимата техника за отстраняване на щетите.


В края на месец ноември 2020 г. концесионерът разгневи жителите на Созопол, разкопавайки с багер плажа "Централен" под претекст, че изгражда диги, които да предпазят пясъчната ивица от морските вълни – нещо, което никога през годините назад не е било нужно. Тогава кметът Тихомир Янакиев разпореди изкопната дейност да спре, концесионерът беше глобен, а председателят на Общинския съвет Георги Пинелов, че подобни благоукрепителни съоръжения не са нужни.

Сега концесионерът твърди, че ако е имало пясъчни диги, е нямало да се стигне до подобен развой.

"Това бедствие, което ни сполетя и разруши ивиците, нямаше да има такива последици, ако имаше предпазни пясъчни диги. Предпазните валове имат солидна защитна функция именно в подобни ситуации. Затова считам, че в тази си дейност, за която бяхме несправедливо санкционирани, ние не сме извършили нарушение", коментира Спасов.

Той допълни, че съседния плаж "Харманите" е още повече увреден. Там са нанесени допълнителни щети от отводнителните канали на град Созопол, които са заустени направо на пясъка и водите, които се изливат от тях са накъсали на парчета ивицата.

От фирмата-концесионер са изпратили писмо до отговорните институции, в което настояват за спешни мерки, с които дъждовната канализация на град Созопол да не се излива на морския плаж, както и да се провери дали има неправомерно заустване на битови отпадни води от околните сгради в дъждовната канализация.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Нова машина ликвидира дупки на пътя за минути
 14.01.2021 18:45      
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21