Икономика

БАБХ не откри измама с произхода на картофите

  15.01.2021 18:13  
БАБХ не откри измама с произхода на картофите
  google

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) не откри несъответствия в обявения произход на картофите в обекти на две от търговските вериги и на една от борсите за търговия на едро в София. Това съобщиха от пресцентъра на санитарното ведомство. 

Проверките са инициирани от контролния орган, който се самосезира заради публикации в медиите - Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) твърди, че картофи внесени от Германия се предлагат като произведени в България.БАБХ отправи покана към асоциацията и нейния председател за участие в проверката. До този момент официален сигнал от НАК не е постъпил в БАБХ.

При проверките в обектите се констатира, че предоставената информация за потребителите съвпада с посочената в придружаващите картофите документи при доставка в разпределителните центрове на веригите. В търговските обекти са установени количества картофи, доставени от Франция, но също и такива от български производител.

В борсата за търговия на едро са установени малки количества картофи от Германия и по-голямо количество от Франция, а страната на произход е ясно отбелязана на всяко пале. Проверените партиди са доставени в склада през месец декември 2020 година. Проследени са количествата от същите партиди от пристигането им в склада до отпътуването им за търговската мрежа. Няма констатирани несъответствия в придружаващите документи.

Проверките на БАБХ за произхода на картофите продължават в търговската мрежа и обектите за търговия на едро и дребно.

 От своя страна председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) Тодор Джиков в ефира на БНР припомни, че в момента картофопроизводителите в Германия, Франция и Белгия получават минимум по 100-150 евро на декар допълнително подпомагане.

Себестойността при тях излиза по-ниска, защото чуждестранните производители отдавна са организирани в големи кооперативи, разполагат с огромни пакетажни центрове, цехове и машини. От Германия се предлагат картофи на цена 4-5-6 евроцента за килограм. Българските производители предлагат продукцията си за около 11 евроцента, уточни Тодор Джиков.

„Нека си купуват немските картофи като по-евтини. Нямаме нищо против. Но да си ги обозначават като немски. И да си ги продават като немски. За да може българският потребител, който е решил да ни помогне, да избере по-скъпия български картоф. Да има право на избор, а не да бъде подвеждан, купувайки немския картоф, че помага на българин“, категоричен е браншовикът


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Солото на Брайън Мей в Bohemian Rhapsody е най-великото на всички времена
 18.01.2021 11:07      
Видео
Нова машина ликвидира дупки на пътя за минути
 14.01.2021 18:45