Новини

България ще получи само половината от очакваните утре ваксини на Pfizer

  17.01.2021 12:56  
България ще получи само половината от очакваните утре ваксини на Pfizer

България ще получи едва около половината от очакваните в понеделник 35 хиляди дози от ваксината на „Pfizer“, съобщиха от Здравното министерство. Причина за това са промени в производствения процес, които ще доведат до забавяне в доставките.

От компанията обявиха, че е започнат план за значително разширяване на производствения си процес през второто тримесечие на 2021 г. От здравното министерство обясниха още, че ускорените доставки ще стартират в седмицата от 15 февруари.  

Страната ни е използвала половината количество от ваксините, получени до този момент, така че вторите дози на имунизираните досега са гарантирани.

Около месец юни се очаква близо 2.5 милиона души да могат да бъдат ваксинирани - това заяви в интервю за БНТ изпълнителният директор по Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Той посочи, че заявените количества от ваксината на „Pfizer“ - „BioNTech“ са 3.9 млн. дози, от „Moderna“ са 500 хиляди, от „AstraZeneca“ са 4.5 милиона.

Имунитетът, който се изгражда след преболедуване, е от 3 до 5 месеца, а имунитетът, който се изгражда след ваксиниране, е от 6 до 8 месеца. Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата. 

Според проф. Гетов поръчката към „AstraZeneca“ е най-голяма, тъй като компанията най-рано е започнала разработването на ваксина: „Очакванията бяха, че тя ще бъде най-рано готова. Ваксината започна да се тества още от края на март 2020, но се получи забавяне“. Препоръката на експерта е мерките в България да бъдат разхлабвани поетапно, за да може да се реагира своевременно.

Изборът на ваксини не е политическо, а експертно решение. Доверявам се на експертизата на тези, които са посъветвали правителството да осигури по-голямо количество от ваксините на „AstraZeneca“ и „Oxford“. Това да се осигури подобен тип ваксина за България е експертно решение, не политическо.Това заяви в председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткава в ефира на bTV.

Тя коментира информацията, че препаратът на „AstraZeneca“ не е достатъчно ефективен, за да се достигне с него колективен имунитет, но България е поръчала най-голямо количество от него. „Подкрепихме с ратификация договора, който ЕС сключи със страните производителки на ваксини и там се предвижда количествата да са съобразени с населението на отделните страни“, отбеляза още Даниела Дариткова. Тя обясни, че количествата ваксини са разпределени във времето. „Аз вярвам, че ще постигнем такава степен на ваксиниране, каквато има и в останалите европейски страни“, каза тя.

През последните 24 часа у нас са регистрирани 233 нови случая на коронавирус при направени 4628 теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 5.03% от взетите проби са дали положителен резултат. 3321 от тестовете са по метода PCR, a останалите 1307 са бързи антигенни тестове.

Най-много нови случаи има в София - 55, след това се нареждат Силистра с 23 и Пазарджик с 20 новозаразени. 

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 211 736. Намалява броят на активните случаи и към момента те вече са 46 936. По-малко са и настанените в болница - 3 485, от които 340 са в интензивно отделение. Медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 9256, шест от тях през последното денонощие. 

За пореден ден броят на излекуваните надвишава този на новозаразените. През последните 24 часа са излекувани 296 души, така общият им брой достига 156 326.

Жертвите на болестта у нас станаха 8 474, 17 от които са от последното денонощие. 

До момента срещу Covid-19 у нас са ваксинирани 18 332. През последното денонощие са извършени 6 имунизации с ваксината на "Pfizer/BoiNTech" и 200 с тази на "Moderna". 


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Солото на Брайън Мей в Bohemian Rhapsody е най-великото на всички времена
 18.01.2021 11:07      
Видео
Нова машина ликвидира дупки на пътя за минути
 14.01.2021 18:45