Новини

Крачка към възстановяването на Княжевския лифт

  19.01.2021 14:10  
Крачка към възстановяването на Княжевския лифт
  google

Столична община получи от РИОСВ одобрено задание за изработване на специализирания устройствен план за възстановяване на Княжевския лифт.

За това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова и допълни, че одобрението се основава и на становище на Изпълнителната агенция по горите, която подкрепя твърдението на общината, че Княжевският лифт е законен строеж и възстановяването му се насърчава от действащия план на „Витоша“. 

„Категоричното становище на всички институции е, че промяна на Плана за управление на природния парк не е необходима, каквото дълго време беше настояването на собственика на лифта. В последните седмици собственика „Витоша ски“ многократно и публично обяви, че са готови в най-кратки срокове да започнат възстановяване на Княжевския лифт“, пише Фандъкова. 

Предстои собственикът да внесе заданието и нужните документи за предварително съгласуване пред министъра на земеделието, храните и горите, за което ще получат точни указания. След това главният архитект ще може да внесе заданието в Столичен общински съвет. 

„Надявам се, че ще получи подкрепа от различните политически групи. Това е кауза, която винаги е обединявала общинските съветници. Аз лично разговарям с г-н Тома Белев и разчитам в действията ни и на неговата експертиза. Столична община продължава да работи и по двата варианта за възстановяване на лифта“, посочва столичният кмет. 

Към момента има две предложения за възстановяването на Княжевски лифт. Първото е на „Витоша ски“ за възстановяване в рамките на съществуващото трасе. И второто – възстановяване като се използват местата на старите фундаменти. При този вариант не е нужно изработване на специализиран план и това го прави по-бърз.
 

Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Солото на Брайън Мей в Bohemian Rhapsody е най-великото на всички времена
 18.01.2021 11:07      
Видео
Нова машина ликвидира дупки на пътя за минути
 14.01.2021 18:45