Новини

Проф. Чорбанов: Разпространението на вируса не става на улицата или в кафенето

  19.01.2021 19:17  
Проф. Чорбанов: Разпространението на вируса не става на улицата или в кафенето

Има случаи, при които трябва да се знае, че има странични реакции, независимо каква е ваксината. Самото норвежко правителство заяви, че не намира връзка между ваксинацията и смъртта на тези хора. Истината за имунната система е такава, че при възрастните хора тя изобщо не функционира. При възрастните хора е нормално да има повече странични реакции, затова са и в рисковата група. Това коментира имунологът проф. Андрей Чорбанов в предаването "Лице в лице" по bTV по повод смъртта на 29 души в Норвегия след ваксиниране срещу новия коронавирус.

,,Няма жив човек, който да каже колко ще продължи даден имунитет. При всеки е различно и специфично. Различните типове ваксини провокират различен имунитет. Ваксините, които използват т.нар. отслабен щам са най-добрият вариант за изграждането на по-дълготраен имунитет. За новата генерация ваксини обаче не може да се каже, но се надяваме да е поне година'', отвърна проф. Чорбанов на въпрос за какъв период от време бихме имали имунитет, ако си поставим ваксина срещу COVID-19.

Разпространението на вируса не става на улицата или в кафенето, а в по-тесен семеен кръг. В противен случай икономиките ще се сринат. Прекалено дълго стана всичко това със затварянето. В крайна сметка няма как да се спре социалният живот на хората. Вече във всеки европейски град има сблъсъци с полицията от хора, които им омръзна да спазват противоепидемичните мерки, коментира имунологът.

Само времето ще покаже дали вирусът ще изчезне напълно в Израел, когато приключи масовата имунизация на населението там, посочи той.

По думите му не е доказано, че майките могат да заразят с кърмата си новородените, поради което ги окуражи да продължат с кърменето.

По отношение на българската ваксина проф. Чорбанов разкри, че се чака разрешение от съответната агенция за допускане с експерименти с животни.

Ако имунизираме по 10 000 души на ден, това предполага, че за да имунизираме четири милиона от населението, ще са необходими 400 дни. На третата седмица започва реимунизацията, което прави по 20 000 на ден. Така че в случая здравните власти трябва да кажат дали това би било по силите им, заяви още той.

Накрая на питане кои групи хора е по-добре да се въздържат от ваксиниране, проф. Чорбанов посочи, че бременните и децата не са били тествани в предварителните клинични изпитания, както и хората с ХИВ. По думите му те може да си поставят ваксина, но на техен риск.

Все пак посъветва от ваксина да се въздържат хората с тежки алергии.


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00      
Видео
Интелигентните прозорци от следващо поколение
 16.11.2021 20:33